Inițiativa „Moldova pentru Pace” și Centrul de Politici și Reforme angajează ofițer/ă de protecție (drepturile refugiaților)



Introduceti descrierea imaginiiTermen de aplicare – 28 Octombrie 2022, 18:00

Program de muncă: part-time

Locul de muncă: la oficiul CPR Moldova, Pușkin 22, of. 512, Casa Presei (Chișinău) și, după caz, la distanță.

Perioada de angajare – 4 luni cu posibilitate de prelungire a colaborării în alte activități/proiecte


Despre Moldova pentru Pace

„Moldova pentru Pace” este o inițiativă civică creată pentru a oferi asistență refugiatelor și refugiaților în urma invaziei ruse în Ucraina.
De la începutul războiului, am contribuit la eforturile de gestionare a fluxului de migrație din țara vecină. Lucrăm pe mai multe direcții: asigurare cu produse (alimentare, de igienă, pentru copii), identificarea de cazare și transport gratuit, protecția drepturilor omului, monitorizarea situației de la punctul de trecere Palanca, gestionarea voluntarilor, oferirea de informație corectă și actualizată etc.


Despre organizația CPR:

Misiunea CPR Moldova să apărăm statul de drept, valorile democrației și drepturile omului. Monitorizăm acțiunile autorităților, propunem soluții, cerem socoteală și implicăm cetățenii în procesele de luare a deciziilor. 

De la începutul crizei cauzate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina în februarie 2022, CPR Moldova și membrii săi au fost parte a inițiativei Moldova for Peace și eforturile de protecție și susținere a persoanelor refugiate în țara noastră din cauza războiului.


Despre proiect

Proiectul este orientat pe protecția drepturilor persoanelor refugiate, implementat de CPR și Moldova pentru Pace, cu susținerea fundației Choose Love.

Prin acest proiect, ne propunem:

  • să monitorizăm felul în care sunt respectate, protejate și realizate drepturile persoanelor refugiate de către autoritățile Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva grupurilor marginalizate și vulnerabile;
  • să venim cu recomandări și propuneri de politici pentru îmbunătățirea protecției drepturilor persoanelor refugiate;
  • să demarăm o campanie de informare și sensibilizare privind drepturile persoanelor refugiate, combaterea stereotipurilor și a discursului de ură, promovarea integrării și a dialogului intercultural;
  • să susținem activitatea departamentelor „Cazare” și „Drepturile Omului” ale inițiativei Moldova pentru Pace. 

Vom conlucra în aceste activități cu Oficiul Avocatului Poporului și cu organizațiile parte din Consiliului Consultativ de prevenire a încălcării drepturilor persoanelor din Ucraina. 

CPR crede că dincolo de sloganuri și intenții bune, țara noastră trebuie să depună toate eforturile pentru ca cei care au nevoie de protecție și susținere să o primească aici, indiferent de rasă, etnie, limba vorbită, orientare sexuală, dizabilitate sau alte caracteristici.


Introduceti descrierea imaginiiDespre job

Căutăm persoane care împărtășesc valorile noastre și care vor contribui la demararea cu succes a proiectului și dezvoltarea inițiativei Moldova pentru Pace. Fiecare viitor/oare angajat/ă va trebui să semneze Codul de Etică care, în primul rând prevede, tratarea refugiatelor și refugiaților cu demnitate, respect, empatie și grijă. Înțelegând că refugiata/refugiatul e, în primul rând, un om într-o situație extrem de dificilă, și nu reprezentantul unui grup etnic, social, etc.

Sarcini și responsabilitățile ofițerului/ei de protecție

Obiectivul principal al poziției este să asigure protecția, asistența și referirea la servicii persoanelor, copiilor și adulților, mai ales celor din grupurile vulnerabile, care ajung în contact cu inițiativa Moldova pentru Pace și care riscă să fie sau au fost supuse abuzului, exploatării, discriminării sau altor încălcări ale drepturilor lor.  

 

  • Elaborează și asigură desfășurarea cu succes a activităților de protecție /procedurilor de protecție a beneficiarilor inițiativei Moldova pentru Pace;

 

  • Identifică refugiații/solicitanții de azil vulnerabili și informează beneficiarii  de serviciile disponibile și/sau procedurile legale și îi referă către serviciile de protecție și asistență;

 

  • În colaborare cu coordonatorul departamentului Drepturile Omului și ofițerul de proiect, pregătește planurile de acțiuni în domeniul protecției; 

 

  • Este responsabil/ă  de menținerea unei hărți de servicii actualizate a furnizorilor de servicii care operează în țară și asigurarea informării beneficiarilor și departamentelor MpP cu privire la serviciile disponibile;

 

  • Activează ca secretar/ă a Comisiei de Etică al inițiativei Moldova pentru Pace;



Sarcini de zi cu zi:

  • Soluționează cazurile care necesită protecție referite de departamentele inițiativei Moldova pentru Pace prin a le referi la serviciile de asistență și protecție;
  • Colectează și prelucrează plîngerile depuse la Comisia de Etică a inițiativei Moldova pentru Pace;
  • Asistă Comisia de Etică în activitatea acesteia;
  • Realizează activități de instruire în domeniul protecției în cadrul inițiativei MpP;
  • Participă la întâlniri interne și evenimente publice organizate în cadrul proiectului și organizației;
  • Alte sarcini legate de protecția și asistența beneficiarilor inițiativei MpP;

Cerințe:

  • Studii superioare în unul din următoarele domenii: drept, asistență socială, psihologie, științe politice, sociale sau umanitare sau alte domenii relevante tematicii proiectului (studiile sau experiența de muncă în domeniul drepturilor omului sunt considerate un avantaj);
  • Capacitate de a învăța rapid - demonstrată prin experiență de muncă sau alte activități;
  • Experiența profesională sau voluntară în domeniul protecției, asistenței grupurilor vulnerabile, drepturilor omului, bunei guvernări sau a sănătății publice va constitui un avantaj;
  • Abilități de utilizare a calculatorului, instrumentelor (online) de editare a textelor, evidență și stocare a datelor și documentelor (Word, Excell, Google Spreadsheet, GoogleDocs, Google Drive, etc.), celor de management și lucru în echipă (de ex. calendar, Slack, Trello,) și a rețelelor de socializare în scopul diseminării informației și promovării activităților, produselor și rezultatelor proiectelor CPR Moldova; Cunoașterea platformelor Wordpress și Tilda va constitui un avantaj.
  • Cunoașterea limbilor română, rusă și engleză la nivel înalt. Cunoașterea limbii ucrainene va fi un atu.

Candidatul/a selectat va împărtăși valorile promovate de CPR Moldova și viziunea noastră vizavi de viitorul Republicii Moldova - un stat democratic și de drept în care libertățile și drepturile omului sunt respectate, protejate și promovate. CPR Moldova nu tolerează discriminarea pe orice criteriu protejat de lege, sexismul, rasismul, homofobia, xenofobia, și alte forme de atitudine și limbaj de ură.

 

CPR aderă la principiile egalității de gen și a reprezentării echitabile a femeilor în societate, a diversității și nediscriminării. Încurajăm persoanele cu dizabilități,  reprezentanții minorităților etnice și religioase, a grupurilor defavorizate, persoanele LGBTQI+, persoanele ce trăiesc cu HIV, refugiații și alți non-cetățeni să aplice.

Ce oferim

  • Regim de lucru hibrid (la birou sau de acasă), cu ore flexibile și autonomie;
  • Salariu motivant;
  • Un mediu prietenos de lucru cu o echipă multidisciplinară;
  • Activități de teambuilding.

Perioada de angajare: noiembrie – ianuarie 2022, cu posibilitatea de extindere a termenului
Disponibilitatea poziției: Noiembrie 2022

Dosarul de aplicare trebuie să conțină:

  • CV-ul (de maxim două pagini)
  • Scrisoare de motivare (de maxim o pagină).

Transmite dosarul de aplicare până pe 28 octombrie, ora 18:00 pe adresa cprmoldova@gmail.com, cu titlul „Concurs Ofițer/ă de protecție”.

Datele personale vor fi procesate doar pentru scopuri de angajare.

Articol adaugat de: Valeria Hutuleac