Termen extins pentru concurs de Expert in Asistenta Integrata/ Asistenta Medicala Primara Aplicata in cadrul Proiectul Viata Sanatoasa: Reducerea poverii bolilor netransmisibile

Proiectul „Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile” anunță concurs pentru poziția vacantă de Expert în Asistența Integrată/ Asistență Medicală Primară Aplicată

Proiectul „Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile” (Proiectul „Viața Sănătoasă„), finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției, anunță concurs pentru poziția vacantă de Expert în Asistență Integrată/ Asistență Medicală Primară Aplicată

Informații generale

Bolile netransmisibile (BNT), precum diabetul, hipertensiunea și boala ischemică a inimii, continuă să fie o povară pentru Republica Moldova, fiind cauza a 90% din toate decesele. În special, ratele bolii cardiace ischemice și ale accidentelor vasculare cerebrale sunt îngrijorătoare, în timp ce povara foarte mare a bolilor cardiovasculare justifică faptul că acesteia i se acordă prioritate în intervenții. În special au un risc mai mare pentru  BNT persoanele în vârstă, persoanele care trăiesc în zonele rurale, bărbații și persoanele din grupurile vulnerabile din punct de vedere social.

Prima fază a proiectului „Viață sănătoasă” s-a desfășurat în perioada 2016-2020. În a doua fază, Proiectul va continua să ofere sprijin Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și, în strânsă colaborare cu partenerii naționali și internaționali, va răspunde acestor nevoi. A doua fază a proiectului a fost inițiată în octombrie 2020 și se va desfășura până în 2024.

Viziunea Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este că Republica Moldova își atinge Obiectivele de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate către anul 2030, la fel ca și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de sănătate, având o populație mai sănătoasă și prosperă. Având o astfel de viziune, obiectivul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special în zonele rurale, prin reducerea poverii BNT.

Sunt definite trei rezultate pentru atingerea acestui obiectiv:

 • Rezultatul 1: Instituțiile naționale de sănătate promovează cele mai bune intervenții ale OMS și activează într-o manieră multisectorială bazată pe dovezi pentru a spori alfabetizarea populației cu privire la sănătate
 • Rezultatul 2: Serviciile integrate calitative, susținute de regulamente și instruirea prestatorilor de servicii, îmbunătățesc prevenirea și gestionarea BNT  
 • Rezultatul 3: Oamenii își asumă responsabilitatea pentru propria sănătate, își solicită drepturile și cer factorilor de decizie să fie responsabili de a ajunge chiar și la cei mai vulnerabili pacienți cu BNT-uri

Având în vedere reformele majore, care sunt în curs de desfășurare în Moldova în domeniul administrației publice și sănătății publice, Proiectul „Viață Sănătoasă” va continua să sprijine transpunerea reformelor de la nivel național la nivel local și să asiste actorii locali în consolidarea asistenței medicale primare, cu accent pe consolidarea rolului de asistent medical comunitar și prestarea asistenței integrate împreună cu profesioniștii din sectorul social, autoritatea publică locală și alte domenii relevante.

Proiectul a fost implementat în 10 raioane-țintă în faza I și se va extinde în celelalte 24 raioane ale republicii în Faza II. Proiectul este implementat de Unitatea de Facilitare a Proiectului (UFP) cu sediul în mun. Chișinău. Pentru a-și completa echipa, UFP recrutează un Expert în Asistență Integrată/ Asistență Medicală Primară Aplicată.

Sarcinile de bază

Sub supravegherea Liderului de echipă și în strânsă colaborare cu alți membri ai UFP, Expertul în Asistență Integrată/ Asistență Medicală Primară Aplicată va avea următoarele responsabilități, după cum urmează:

 • Contribui la dezvoltarea și implementarea asistenței integrate (centrate pe oameni) în BNT, în colaborare cu Expertul în asistență integrată /asistență socială, reprezintând sistemul de asistență medicală primară.
 • Oferi suport pentru dezvoltarea și consolidarea rolului asistentului medical comunitar.
 • Oferi sprijin în implementarea obiectivelor Proiectului legate de asistența integrată.
 • Îndeplini alte sarcini tehnice și contribui la realizarea activităților Proiectului, la solicitarea Liderului de echipă.

Poziția presupune deplasări în raioanele-pilot ale proiectului. Între timp, majoritatea activităților și comunicarea cu partenerii naționali și locali sunt susținute la distanță. Dacă nu va fi posibilă realizarea acestora de la distanță, toate măsurile necesare de protecție vor fi asigurate de către proiect.

Calificarea necesară:

 • Studii superioare în medicină, sănătate publică, nursing, științe ale sănătății sau studii echivalente
 • Studiile postuniversitare în medicină de familie și sănătate publică prezintă un avantaj

Experiența necesară:

 • Cel puțin 5 ani de experiență de lucru în domeniu relevant
 • Experiență de lucru în proiectele din domeniu conex, inclusiv în proiectele internaționale (planificare, implementare, monitorizare și evaluare și raportare)
 • Experiență în prestarea serviciilor de sănătate
 • Experiență în organizarea și realizarea instruirilor, atelierelor și campaniilor de promovare
 • Experiență de lucru cu agenții și instituții guvernamentale, societatea civilă, autorități publice locale, alți parteneri locali
 • Cunoașterea demonstrabilă a sistemului de asistență medicală primară din Moldova și activitatea practică a instituțiilor din AMP, procesul de consolidare a capacităților, instrumentele practice (registre, indicatori de performanță, instrumente și rapoarte de monitorizare și colectare a datelor etc.)
 • Cunoașterea colaborării intersectoriale și a sectorului social din Moldova va prezinta un avantaj

Competențele necesare:

 • Abilitatea de a lucra într-un mediu schimbător și multi-cultural, de a stabili relațiile de lucru armonioase și eficiente ca parte a echipei
 • Abilitatea de a lucra autonom și de a superviza personalul angajat
 • Disponibilitatea de a călători în țară și în zonele rurale
 • Abilitatea de a elabora rapoartele de calitate
 • Abilități excelente de prezentare
 • Cunoașterea limbii române și ruse. Cunoașterea limbii engleze va prezenta un avantaj.
 • Competențe de utilizator experimentat ale pachetului Office și altor software-uri.

Specificația poziției

UFP oferă un contract cu acoperirea de 75%-100%, cu începerea cât mai curând posibilă pentru perioada de un an, cu reînnoirea contractului în dependență de performanța demonstrată și în acord cu liderul echipei și directorul de proiect (din Elveția).

Activitatea se va desfășura în or. Chișinău, Moldova, cu deplasări extinse în raioanele-pilot ale Proiectului. Expertul va raporta liderului de echipă.

Procedura de aplicare:

Persoanele interesate pot expedia CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa electronică: info@viatasan.md până la 7 martie 2021.

Pentru a vedea descrierea detaliată a poziției, vă rugăm să accesați link-ul  https://www.viatasan.md/concurs-pentru-pozitia-vacanta-de-expert-in-asistenta-integrata-asistenta-medicala-primara-aplicata-1-40.


Distribuie prietenilor:Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.