HelpAge Moldova anunță concurs pentru pentru contractarea unui consultant/unei consultante în elaborarea Planului de Reducere a Riscurilor de Dezastre (DRR) și a Planului de Răspuns la Urgențe (ERP)

Servicii solicitate: Consultanță pentru dezvoltarea Planului de Reducere a Riscurilor de Dezastre (DRR) și a Planului de Răspuns la Urgențe (ERP), inclusiv formularele conexe de monitorizare a riscurilor cu accent pe incluziunea persoanelor vârstnice. Consultantul/consultanta va analiza riscurile și vulnerabilitățile existente la nivel de țară, dar și internaționale (ex. criza din Ucraina, schimbări climatice) și în comun cu echipa HelpAge Moldova, dar și alți actori interesați, va elabora un Plan în vederea reducerii riscurilor de dezastre și un alt plan de pregătire de răspuns la situații de urgențe. Planul de Răspuns la Urgențe. Acesta vor include măsuri de răspuns rapid și eficient în cazuri de urgențe și va dezvolta un cadru de protecție și asistență pentru persoanele vârstnice, inclusiv persoanele în vârstă cu dizabilități.

Locul: Moldova, Chișinău

Solicitant (angajator): AO HelpAge Moldova

Tipul de contract: Contract de prestări servicii pe durată determinată

Perioada de lucru estimată: decembrie 2024 – februarie 2025

Context

AO HelpAge Moldova este succesoarea filialei HelpAge International înregistrate în Republica Moldova în 2022, având activitate din 2005. Misiunea organizației este de a promova bunăstarea, drepturile și incluziunea persoanelor vârstnice, cu scopul de a asigura un viitor fără sărăcie, inegalități și discriminare pentru această categorie. Activitatea se desfășoară prin parteneriate cu organizațiile neguvernamentale locale, grupurile de sprijin reciproc și grupurile peer-to-peer care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă, alături de parteneriate  strategice cu alte organizații din domeniul îmbătrânirii, pentru apărarea drepturilor persoanelor vârstnice.

HelpAge Moldova își propune să dezvolte și să implementeze Planul pentru reducerea riscurilor de dezastre (DRR) și Planul de răspunsul la urgențe (ERP), având în vedere impactul semnificativ pe care dezastrele naturale și conflictele armate îl pot avea asupra persoanelor vârstnice și a persoanelor vârstnice cu dizabilități, care de regulă sunt în situații de risc și vulnerabilitate sporită. Aceste grupuri sunt adesea cele mai vulnerabile în fața crizelor, din cauza izolării sociale, a sărăciei și a accesului limitat la resurse. În special, în timpul conflictelor interne, războaielor și dezastrelor naturale, comunitățile și serviciile publice sunt frecvent distruse, iar persoanele vârstnice sunt de obicei printre cele mai afectate categorii de populație. Având în vedere contextul geopolitic din regiune, unde criza din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra Moldovei, ajungând să fie unul dintre principalele țări de refugiu, HelpAge Moldova își propune să îmbunătățească răspunsul umanitar pentru persoanele vârstnice din zonele afectate. Ajutorul va fi acordat nu doar persoanelor strămutate în urma războiului din Ucraina, dar și cetățenilor/rezidenților moldoveni afectați de criza umanitară. În plus, schimbările climatice reprezintă o altă provocare majoră pentru Moldova, în special pentru persoanele vârstnice, care trăiesc în zone rurale și sunt expuse la riscuri mai mari de inundații, secetă, furtuni și alte fenomene extreme. În așa fel, HelpAge Moldova prin Strategia sa, își propune să susțină persoanele în vârstă în contextul schimbărilor climatice și riscurilor de sărăcie și excluziune, anume în perioada rece a anului (în conformitate cu obiectivele strategice ale organizației).

Pentru a răspunde acestor provocări, HelpAge Moldova contractează un consultant/consultantă pentru elaborarea Planului de Reducere a Riscurilor de Dezastre (DRR) și a Planului de Răspuns la Urgențe (ERP). Aceste Planuri vor contribui la îmbunătățirea capacității de gestionare a riscurilor și de intervenție rapidă în caz de urgență pentru o susținere mai eficientă a persoanelor în vârstă și reducerea impactului acestor crize si dezastre asupra vieților persoanelor în vârstă din Moldova.

 

Sarcinile consultantului / consultantei

Consultantul va fi responsabil pentru realizarea unei evaluări detaliate a riscurilor și vulnerabilităților, cu accent pe impactul asupra persoanelor vârstnice, inclusiv în contextul crizei din Ucraina, schimbărilor climatice și perioadei reci a anului. Aceasta va implica identificarea riscurilor naturale și antropice, cum ar fi inundațiile, cutremurele, accidentele industriale și conflictele, precum și analiza capacității organizațiilor și comunităților partenere HelpAge Moldova de a răspunde la crizele respective. De asemenea, expertul/experta va consulta autoritățile publice centrale și locale, ONG-urile și comunitățile partenere în proiectele HelpAge Moldova, pentru a înțelege perspectivele lor asupra riscurilor și vulnerabilităților persoanelor în etate și a actorilor care realizează programe de suport pentru ei.

În baza evaluării riscurilor, consultantul/consultanta va elabora un Plan de Reducere a Riscurilor de Dezastre (DRR), care va include măsuri specifice pentru protecția persoanelor vârstnice, inclusiv cu dizabilități. Se vor analiza măsurile existente și identifica lacunele în infrastructura de protecție, propunând soluții de reducere a riscurilor și de întărire a capacității de răspuns la nivel local și național. Planul va include, de asemenea, măsuri de educație și prevenire pentru comunități partenere și autorități publice centrale și locale. Consultantul/consultanta va dezvolta, de asemenea, formularele și instrumentele conexe pentru monitorizarea riscurilor, care urmează a fi completate periodic, având ca scop prevenirea riscurilor și pregătirea pentru acțiuni timpurii în cazul dezastrelor naturale sau schimbărilor climatice.

Consultantul/consultanta va elabora și un Plan de Răspuns la Urgențe (ERP) care va include scenarii de urgență relevante și va stabili proceduri clare de intervenție rapidă, asigurând protecția persoanelor vârstnice în caz de dezastre naturale sau crize de sănătate. Consultantul va analiza capacitățile de răspuns existente, va identifica resursele necesare și va crea mecanisme de coordonare cu agențiile guvernamentale, ONG-uri care activează în domenii conexe și alți parteneri. De asemenea, se vor propune planuri de formare și exerciții de simulare pentru a pregăti actorii implicați în gestionarea urgențelor.

Planul de lucru, activitatea planificată

Perioada de realizare

Nr. de zile

Livrabile

Elaborarea metodologiei de lucru, definitivarea planului de lucru

A fi propus de către consultant / consultantă

2

Metodologie de lucru, plan de lucru

Evaluarea riscurilor si vulnerabilităților

4

Raport de evaluare a riscurilor

Dezvoltarea Planului DRR

6

Plan DRR în versiune draft și versiunea definitivată

Elaborarea planului ERP

6

Plan de răspuns la urgențe (ERP)

Dezvoltarea formularelor conexe de monitorizare a riscurilor pentru a fi completate regulat cu scopul prevenirii a riscurilor

4

Formulare și documente de monitorizare a riscurilor

Realizarea formărilor cu echipa HelpAge Moldova și a partenerilor ei în implementarea planurilor DRR și ERP și elaborarea setului necesar de materiale de suport. Pot include exerciții de simulări.    

5

Sesiuni de formare

Set de materiale

Raport de activitate privind activitatea de consultanță.

1

Raport de activitate de consultanță

Numărul de zile de lucru estimate este de 28, în perioada decembrie 2024 – februarie 2025

Planul de lucru poate fi ajustat de comun acord între părți și adaptat nevoilor realizării sarcinii   

 

Cerințe față de candidat/candidată

  • Studii universitare în domeniul managementul riscurilor, protecție civilă, inginerie civilă, științe ale mediului sau alte domenii conexe.
  • Experiență profesională de minim 5 ani în domeniul managementului riscurilor de dezastre, protecției civile, gestionării situațiilor de urgență sau în domenii adiacente, inclusiv în activități de prevenire și intervenție în caz de urgență.
  • Experiență demonstrabilă în elaborarea și implementarea Planurilor de Reducere a Riscurilor de Dezastre (DRR) și a Planurilor de Răspuns la Urgențe (ERP), prin proiecte și activități realizate anterior în domeniu.
  • Abilități avansate de lucru cu documente de politici, elaborare și revizuire de documente de planificare strategică.
  • Cunoștințe tehnice avansate privind instrumentele și metodologiile de evaluare a riscurilor, precum și în utilizarea celor mai bune practici în planificarea și implementarea răspunsurilor la situații de urgență.
  • Cunoștințe solide ale standardelor internaționale umanitare, inclusiv în domeniul protecției civile și managementului riscurilor de dezastre, precum și a cadrelor de lucru adoptate de agențiile umanitare internaționale.
  • Cunoașterea cadrului național legal și instituțiilor responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv autoritățile publice centrale și locale implicate în managementul riscurilor de dezastre și protecție civilă. Candidatul ar trebui să demonstreze familiaritate cu procesele, regulamentele și procedurile de coordonare la nivel național.
  • Abilități excelente de comunicare, cu capacitatea de a facilita sesiuni de instruire și de a interacționa eficient cu membrii echipei HelpAge.
  • Competențe avansate în utilizarea Internetului, computerului și programelor electronice de comunicare și lucru cu documente online. Cunoașterea instrumentelor IT relevante pentru managementul riscurilor de dezastre și gestionarea informațiilor este un avantaj.
  • Cunoașterea avansată a limbii române. Va constitui un avantaj cunoașterea limbii engleze sau a altor limbi.

Modalitate de aplicare la concurs

Persoanele interesate vor expedia dosarele la adresa de e-mail: officehelpage@gmail.com,  cu mențiunea „Concurs consultant(ă) Plan DRR și Plan ERP”, în format electronic sau pe suport de hârtie prin poștă sau fizic la adresa: Moldova, mun. Chișinău, MD-2005, Str. Bănulescu-Bodoni 57/1, of. 431, HelpAge Moldova, până la data de 24 noiembrie 2024, inclusiv, fără limită de oră.

Pentru întrebări: Cristina Puțuntica, 022 225098, 079259027.

Dosarele prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la concurs. HelpAge Moldova ar putea contacta aplicanții pentru solicitare de informații suplimentare sau dovezi ale experienței de lucru. Dosarele vor fi evaluate în baza experienței demonstrate pe domeniu (55%), a ofertei financiare (35%) și a altor criterii enunțate mai sus, inclusiv experiență de lucru cu ONC-uri (10%). Desfășurarea concursului este estimată a fi finalizată în timp de 3 săptămânii după încheierea perioadei anunțului de concurs (a se lua în considerare și potențiale extinderi ale anunțului de concurs). Se anunță doar aplicatul câștigător.

În conformitate cu politica de Salvgardare: HelpAge International își asumă angajamente de a proteja comunitățile cu care lucrăm, partenerii noștri, personalul, beneficiarii proiectelor noastre, și orice altă persoană vizată de activitatea noastră. Prin urmare, veți fi de asemenea responsabil(ă) pentru respectarea măsurilor de prevenire a abuzului și de respectarea principiilor promovate de HelpAge, astfel ca nicio persoană să nu fie afectată de implementarea proiectelor noastre sau a colaborării cu persoane terțe în cadrul activității noastre.