Anunț de achiziție a serviciilor de instruire în domeniul asocierii operatori ecologici din sectorul PAM și sustenabilitatea entităților antreprenoriale asociative



Anunț de achiziție a serviciilor de instruire în domeniul asocierii operatori ecologici din sectorul PAM și sustenabilitatea entităților antreprenoriale asociative

Asociația Grupul de Acțiune Locală „Vasile Stroescu” implementează proiectul „Dezvoltarea sectorului de plante aromatice și medicinale 3.0”, în cadrul Fondului de Dezvoltare Tematică „Inovatorii 3.0”, realizat în cadrul proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare – Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Scopul proiectului este consolidarea, susținerea și diversificarea continuă a sectorului de creștere și procesare a plantelor aromatice și medicinale (PAM) de pe teritoriul GAL-ului ,,Vasile Stroescu”, prin valorificarea resurselor existente în regiune, susținerea și promovarea IMM-urilor și încurajarea asocierii și cooperării în domeniul dat.

Asociația GAL ”Vasile Stroescu” anunță concursul de achiziție pentru contractarea unui expert în asocierea și cooperarea producătorilor din sectorul PAM, care va facilita crearea unei entități antreprenoriale asociative sustenabile prin prestarea serviciilor de instruire, consultanță și mentorat unui grup țintă format din 15 producători de PAM, în conformitate cu termenii de referință de mai jos:

  1. Sesiunile de instruire și activitățile de consultanță/mentorat vor fi desfășurate în raionul Edineț, regiunea GAL ,,Vasile Stroescu”.
  2. Perioada disponibilă pentru prestarea serviciilor este: iulie - decembrie 2024;
  3. Prestatorul de servicii va fi responsabil de:
  4. Elaborarea unui program de instruire cu durata de 4 zile și a 30 ore de mentorat, adaptate la necesitățile participanților.
  5. Pregătirea materialelor de instruire cu conținuturi, studii de caz, fișe de lucru, exerciții practice la subiectele de mai jos:
  • Asocierea și cooperarea producătorilor din domeniul PAM pentru dezvoltarea durabilă a afacerilor. Identificarea celei mai optime soluții de asociere care să deschidă noi oportunități de dezvoltare economică a antreprenorilor. Lobarea intereselor antreprenorilor. Modele practice de cooperare.
  • Certificarea ecologică a plantațiilor de PAM: repere legislative, desfășurarea procesului de certificare.
  • Rețele naționale și internaționale de cooperare în sectorul PAM;
  • Comerțul exterior. Plan strategic de marketing. Identificarea potențialilor clienți pentru exportul producției ecologice de PAM.
  • Comerțul exterior. Parteneriate sustenabile. Accesarea piețelor PAM. Expoziții PAM. Certificări necesare pentru export și comerțul exterior.
  1. Asistarea grupului asociativ în procesul de creare a entității antreprenoriale asociative în domeniul PAM.
  2. Asistarea grupului asociativ în procesul certificării ecologice conform cadrului legal al Republicii Moldova și Uniunii Europene.
  3. Asistarea grupului de operatori ecologici în elaborarea planului de comerț exterior.
  4. Întocmirea unui plan de acțiuni recomandate pentru o perioadă de 1 an în scopul asigurării continuității și sustenabilității structurii noi create.
  5. Raportarea rezultatelor de activitate.

Dosarul de aplicare va conține:

  1. Conceptul programului de instruire care va include informații despre activități concrete și termenii (estimativi) de realizare;
  2. Conceptul programului de asistență a grupului de producători în crearea unei entități antreprenoriale asociative sustenabile;
  3. CV-ul expertului, în care va fi clar indicată calificarea profesională și experiența acestuia în domeniul de intervenție;
  4. Portofoliul/Descrierea colaborărilor anterioare pe tematici similare (acesta va conține informații legate de organizația/proiectul/activitatea/tematica și perioada în care serviciul a fost prestat);
  5. Oferta financiară, care va include toate costurile aferente serviciilor de instruire și mentorat.

Oferta financiară va include suma brută exprimată în moneda națională (MDL) și va fi confirmată prin aplicarea semnăturii candidatului.

 

Dosarul de aplicare cu ofertele tehnică, financiară și actele aferente va fi expediat prin e-mail la adresa: galvasilestroescu@gmail.com cu subiectul „Ofertă pentru achiziția serviciilor de instruire în domeniul asocierii operatorilor ecologici PAM”.

 până la termenul limită de 22 iulie 2024, ora 12:00.

Selectarea candidaților se va face în funcție de corespunderea acestora la criteriile de selecție și prețul solicitat.

Informații suplimentare pot fi oferite de către dna Ursachi Mirabela la numărul de telefon: 067657475.