Contractarea unui Grup de experți/Companii sociologice pentru realizarea unui Studiu

1. CEH Mare

 

 

 

 

 

 

 

Contractarea unui Grup de experți/Companii sociologice pentru realizarea unui Studiu privind situația actuală a persoanelor cu tulburări de spectru autist din Republica Moldova

Organizația:

A.O. „SOS Autism”

Tip concurs:

Național

Tipul contractului:

Prestare servicii

Locație:

Republica Moldova

Termen limită de depunere a dosarului de aplicare:

17 Octombrie 2023, ora 17.00

Perioada de realizare a sarcinii:

20.10.2023 – 30.12.2023

  1. INFORMAȚIE GENERALĂ

Asociația Obștească „SOS Autism” (în continuare – A.O. „SOS Autism”) este o organizație apolitică, necomercială și de utilitate publică, care promovează protecția copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist (în continuare – TSA) și a familiilor acestora.

A.O. „SOS Autism” activează din 2008 și are ca misiune îmbunătățirea calității vieții copiilor, tinerilor și adulților cu TSA prin promovarea drepturilor acestora, crearea și dezvoltarea serviciilor sociale, promovarea activităților de sensibilizare şi conştientizare în probleme legate de autism.

Ministerul Sănătății a aprobat în anul 2019 Protocolul clinic național „Tulburări de spectru autist la copil și adult” (PCN-348) (Ordinul nr. 343 din 19.03.2019). Scopul Protocolului este de a facilita procesului de diagnostic al tulburărilor de spectru autist la copii și adulți, sporirea calității asistenței persoanelor cu TSA, depistarea precoce a persoanelor cu TSA și prevenirea riscurilor pentru determinarea dizabilității prin incluziunea persoanelor cu TSA în toate sferele vieții.

Până la moment nu există studii și analize care să demonstreze impactul implementării acestui Protocol la nivel național cu accent pe: date statistice, instrumente de screening aplicate și mecanism de identificare și referire a copiilor și adulților cu TSA sau riscuri pentru apariția acestora. 

În perioada Februarie-Decembrie 2023 ADRA Republica Cehă, împreuna cu Asociația Obștească „SOS Autism” implementează proiectul „TSA– provocarea secolului XXI”, finanțat de Agenția Cehia de Dezvoltare și Cooperare.

Scopul proiectului constă în documentarea situației actuale a persoanelor cu TSA și a mecanismului de colectare și administrare a datelor statistice pentru a susține administrațiile autorităților publice centrale și locale, organizațiile societății civile și partenerii de dezvoltare să ia decizii în baza evidențelor, să elaboreze politici eficiente și să abordeze lacunele sau provocările din domeniu.

În cadrul proiectului este planificată realizarea unui studiu sociologic care va cuprinde o cercetare cantitativă și una calitativă pentru a înțelege în ce măsură medicii de familie, specialiștii psihiatri și organizațiile prestatoare de servicii pentru copii și adulți cu TSA coordonează între ele datele privind copii cu TSA sau riscuri pentru apariția acestora.

II. SARCINI INCLUSE ÎN SERVICIILE DE CONSULTANȚĂ:

Nr.r.

Activități

 

Rezultate/

produse

Termen de realizare

  1.  

Elaborarea metodologiei de cercetare:

1.1    Analiza contextului și situației în domeniu la nivel național;

1.2    Elaborarea instrumentelor de cercetare (chestionar online pentru medicii de familie, chestionar online pentru specialiștii psihiatri din cadrul Centrelor comunitare de sănătate mintală, ghid de interviu semi-structurat cu reprezentanții autorităților publice, biroului național de statistică, Consiliul național pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă, etc.);

1.3    Consultarea şi revizuirea metodologiei de cercetare, în baza recomandărilor înaintate de către AO SOS Autism.

Metodologia de cercetare și instrumentele agreate cu AO SOS Autism

10 noiembrie 2023

  1.  

Cercetarea de teren:

2.1  Colectarea și analiza datelor statistice în baza chestionarelor online de la: 

·       Organizațiile prestatoare de servicii pentru copii cu TSA (membrii FEDRA);

·       Medicii de familie din țară (circa 1000 chestionare); 

·       Specialiștii psihiatri din CCSM (circa 35);

2.2  Realizarea a 5 Focus-Grupuri  (medici de familie, părinți ai copiilor și adulților cu TSA și prestatori de servicii pentru persoane cu TSA);

2.3  Realizarea a 10 interviuri individuale (reprezentanții Ministerului Sănătății, Biroului Național de Statistică, Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă etc.);

2.4  Analiza literaturii, cercetărilor din domeniu, a protocoalelor și a actelor normative privind serviciile și programele din domeniul TSA.  

Baza de date SPSS sau Excel privind datele cercetării

Raport privind cercetarea calitativă

Lista literaturii, actelor normative consultate în cadrul cercetării, referințe în conținutul raportului 

15 noiembrie  –

10 decembrie 2023

  1.  

Elaborarea raportului de cercetare:

3.1  Procesarea și analiza datelor colectate;

3.2  Consultarea și validarea raportului de cercetare (primul draft);  

3.3  Revizuirea și prezentarea Raportului ajustat în baza recomandărilor înaintate de către AO SOS Autism și alți actori interesați (al doilea draft). 

Prezentarea primului draft al raportului 

Prezentarea Raportului final de cercetare

20 decembrie 2023

30 decembrie 2023

 III. ÎNTREBĂRILE PRINCIPALE PENTRU CERCETARE

  • Care este gradul de implementare a Protocolului Clinic Național (PCN-348) - tulburări de spectru autist la copil și adult de către medicii de familie și specialiștii psihiatri din Centrele comunitare de sănătate mintală?
  • Care sunt datele statistice colectate la nivelul asistenței medicale primare și asistenței medicale specializate de ambulator?
  • Care este contribuția implicării părinților și organizațiilor care prestează servicii copiilor și adulților cu tulburări de spectrul autist la implementarea PCN-348?
  • Care este mecanismul de identificare, evaluare, diagnostic și tratament al copiilor și adulților cu tulburări de spectrul autist?
  • Care sunt instrumentele de screening utilizate pentru identificarea precoce a TSA și facilitarea procesului de diagnostic?
  • Care este mecanismul de colectare, păstrare și administrare a datelor statistice cu privire la atingerea indicatorilor de performanță privind implementarea PCN-348?
  • Care sunt lacunele mecanismului de colectare a datelor în baza indicatorilor de performanță?
  • Există un mecanism de instruire cu privire la aplicarea testelor de screening și colectarea datelor în baza indicatorilor de performanță?
  • Există un mecanism de supervizare a specialiștilor care aplică instrumente de screening și monitorizează situația copiilor și adulților cu TSA în baza indicatorilor de performanță?

 GRUPUL ȚINTĂ CARE REPREZINTĂ OBIECTUL CERCETĂRII

  • Medicii de familie
  • Specialiștii psihiatri din cadrul Centrelor comunitare de sănătate mintală
  • Organizațiile societății civile care prestează servicii pentru copii și adulți cu TSA
  • Părinți ai persoanelor cu TSA

 CERINȚE de calificare față de companie de cercetare sau grupul de experți:

  • Cel puțin 5 ani de experiență în organizarea cercetărilor sociologice la nivel național şi regional în domeniul social și sănătate (CV-le experților vor fi incluse ca parte componentă a ofertei tehnice);
  • Experiență anterioară în efectuarea cercetărilor în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, inclusiv cu TSA;
  • Experiență anterioară de colectare și analiză a datelor statistice;
  • Abilități demonstrate sau aptitudini de a gestiona un contract, abilități de a opera în limitele unui buget și de a asigura performante de calitate.

IMPORTANT! Grupul de experți/compania de cercetare va asigura calitatea datelor colectate și va prezenta un raport de cercetare în conformitate cu rigorile de calitate caracteristice cercetărilor sociologice.

 VI. PERIOADA DE CONTRACTARE:

Grupul de experți sau compania de cercetare vor fi contractați pentru perioada: 20 octombrie 2023 - 30 decembrie 2023.  

 PROCEDURA DE APLICARE:

Dosarul va fi întocmit strict în conformitate cu Termenii de referință și va cuprinde:

  1. Oferta tehnică (grupul de experți cu CV-le anexate, descriere expertizei de cercetare, descrierea succintă a metodologiei de cercetare).
  2. Oferta financiară (descrierea detaliată a categoriilor de cheltuieli în MDL).

Pe documente se va indica data transmiterii și vor fi semnate de către coordonatorul grupului de experți sau conducătorul companiei  de cercetare.

Dosarele vor fi expediate la adresa de e-mail: sosautism.rm@gmail.com

(cu mențiunea „Cercetare sociologică”).

 Termen-limită de prezentare a dosarelor: 17 Octombrie 2023, ora 17.00.

 VI. CRITERII DE SELECTARE

Nr.

Criterii de selectare

Punctaj

1.

Grupul de experți/ compania de cercetare deține experiență în realizarea cercetărilor în domeniul social și sănătate

20 puncte

2.

Cel puțin doi experți din echipă dețin experiență de cel puțin 5 ani în domeniul cercetărilor în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, inclusiv cu TSA

30 puncte

3.

Grupul de experți/compania de cercetare deține experiență de colectare și analiză a datelor statistice

20 puncte

4.

Oferta Financiara

30 puncte

 


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola