Cerere de oferte pentru elaborarea și livrarea unui curs de instruire în domeniul scrierii studiilor și rapoartelor de drepturile omului



Cerere de oferte pentru elaborarea și livrarea unui curs de instruire în domeniul scrierii studiilor și rapoartelor de drepturile omului

COP 10 din 27.06.2023

Asociația Promo-LEX solicită oferte pentru elaborarea și livrarea unui curs de instruire în domeniul scrierii studiilor și rapoartelor de drepturile omului.

CONTEXT

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, non-profit și apolitică din Republica Moldova. Misiunea Asociației este de a promova și apăra drepturile omului, de a consolida procesele și instituțiile democratice și de a dezvolta societatea civilă. Activitatea Asociației Promo-LEX este asigurată la nivel funcțional prin intermediul a două programe: Programul Drepturile Omului și Programul Instituții și Procese Democratice.

Cererea de oferte se referă la Programul Drepturile Omului.

Scopul Programului Drepturile Omului este de a contribui la promovarea şi implementarea în Republica Moldova a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului. Conform Planului Strategic al Asociației, pentru perioada 2023-2026, principalele direcții de intervenție în cadrul Programului Drepturile Omului sunt următoarele:

  • Promovarea accesului la justiție și remedii efective pentru locuitorii din regiunea transnistreană;
  • Combaterea torturii, a tratamentelor inumane sau degradante;
  • Promovarea și protejarea libertății și siguranței persoanei;
  • Combaterea discursului de ură și promovarea unui discurs public echilibrat;
  • Promovarea unui mediu favorabil exercitării libertății de întrunire pașnică;
  • Educația în domeniul drepturilor omului; și
  • Promovarea unui mediu de activitate favorabil pentru organizațiile societății civile.

Una din principalele metode de lucru în cadrul Programului este elaborarea studiilor şi rapoartelor. Pe parcursul anilor, în cadrul Programului Drepturile Omului, au fost elaborate circa 140 de studii, rapoarte și note analitice, axate pe subiecte din domeniile sale prioritare de intervenție. Publicațiile sunt disponibile pe pagina web a Asociației.

De asemenea, Asociația Promo-LEX este membră cu statut consultativ al Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU. În acest sens, Asociația Promo-LEX a elaborat 24 de rapoarte alternative și comunicări în cadrul Mecanismelor ONU:

Deși elaborarea studiilor și rapoartelor de monitorizare, evaluare, tematice și de alternativă reprezintă un instrument de bază de advocacy al Programului Drepturile Omului, ultima dată, echipa Programului Drepturile Omului a beneficiat de instruire în domeniul scrierii rapoartelor în 2013 (oferită de experții din cadrul Civil Rights Defenders, Suedia). De asemenea, componența echipei programului s-a modificat pe parcursul anilor. Totodată, metodele de monitorizare, cercetare și colectare a datelor în domeniul drepturilor omului, precum și cerințele și tehnicile de scriere a rapoartelor au evoluat.

În acest sens, Asociația Promo-LEX planifică desfășurarea unui curs de instruire pentru dezvoltarea aptitudinilor membrilor echipei Programului Drepturile Omului de scriere a studiilor și rapoartelor în domeniul drepturilor omului.

SCOPUL CERERII DE OFERTE

Identificarea și contractarea unui expert/unei experte național/e sau internațional/e, care, împreună cu un expert național, din Republica Moldova, să elaboreze și să livreze un curs de instruire în domeniul scrierii studiilor și rapoartelor în domeniul drepturilor omului.

Notă: Candidații interesați pot fi persoane fizice sau juridice. De asemenea, concursul este deschis pentru candidați naționali și internaționali.

CAIET DE SARCINI

Expertul/Experta va fi responsabil/ă de elaborarea și livrarea unui curs de instruire în domeniul scrierii studiilor și rapoartelor în domeniul drepturilor omului, pentru un grup de cca 10 angajați ai Asociației Promo-LEX.

Notă: Expertul/Experta contractată va lucra în echipă cu un Expert național din Republica Moldova.

Împreună cu Expertul național, Expertul/Experta contractat/ă va avea următoarele sarcini:

  • Evaluarea nevoilor de învățare și pre-testarea participanților

Experții vor elabora și aplica un chestionar online de evaluare a nivelului de cunoștințe ale participanților în domeniu și vor identifica nevoile de învățare ale acestora.

  • Elaborarea programului cursului de instruire și a materialelor de suport

Programul și agenda cursului de instruire se vor baza pe nevoile de învățare ale participanților și un audit intern a rapoartelor și studiilor elaborate recent de Asociație în domeniul drepturilor omului. Cursul de instruire va include sesiuni teoretice și practice; accentul va fi pus pe sesiunile practice, în rezultatul cărora participanții vor deprinde abilități practice.

Agenda cursului de instruire va include următoarele subiecte:

  • Tipuri de studii și rapoarte în domeniul drepturilor omului, structura și specificul acestora;
  • Metodologii de cercetare, în dependență de tipul studiului sau raportului; metode și instrumente de colectare a datelor și informației;
  • Principiile și tehnicile de scriere tehnică și juridică;
  • Specificul scrierii tehnice în domeniul drepturilor omului (scrierea rapoartelor, studiilor, notelor analitice etc.);

*Agenda prezentată este una orientativă. Agenda finală și programul cursului de instruire vor fi elaborate de către experți în baza nevoilor de învățare și pre-testării participanților cursului.

  • Livrarea cursului de instruire

Cursul de instruire va include un atelier de 3 zile și un exercițiu practic individual, post-curs, pentru fiecare membru al grupului de participanți (ex. redactarea unui raport succint pe un subiect/domeniu relevant activității programului drepturile omului. Exercițiul practic va permite verificarea cunoștințelor și abilităților obținute în cadrul cursului de instruire.

  • In house guide cu privire la activitatea de elaborare a studiilor și rapoartelor

Experții vor elabora un ghid de uz intern cu privire la elaborarea studiilor și rapoartelor (in house guide). Ghidul va include instrucțiuni cu privire la elaborarea studiilor și  rapoartelor, inclusiv pe partea de conținut și cea stilistică. Ghidul se va baza pe nevoile și domeniile strategice ale Asociației Promo-LEX.

  • Raport final

După finalizarea activităților de instruire, experții vor elabora un Raport final care va include recomandări specifice formulate echipei cu privire la procesul de scriere a studiilor și rapoartelor, precum și cu privire la aspectele care urmează a fi monitorizate și, după caz, îmbunătățite.

Limba de lucru:

  • Cursul de instruire va fi livrat în limba română;
  • Materialele de suport din cadrul cursului de instruire, In house guide și Raportul final vor fi elaborate în limba română.

Locația: Cursul de instruire va fi organizat la sediul Asociației Promo-LEX, mun. Chișinău, Republica Moldova.

PERIOADA ȘI MODALITATEA DE CONTRACTARE

Expertul/Experta selectat/ă va fi contractat/ă în baza unui contract de prestări servicii.

Perioada contractului: iulie – octombrie, 2023.

Cursul de instruire va fi livrat în perioada contractului, orientativ în perioada lunilor august-septembrie 2023. Data exactă a cursului de instruire va fi agreată cu expertul/experta selectată, în baza disponibilității grupului de participanți și a expertului/expertei.

CALIFICAREA EXPERTULUI/EXPERTEI

  • Studii superioare în domenii precum drept, comunicare, științe politice sau alte domenii similare;
  • Formare profesională în domenii similare și relevante (instruire formală și non-formală în domeniul drepturilor omului, științe politice, politici publice, comunicare și alte domenii relevante);
  • Experiență demonstrată de scriere a studiilor și/sau rapoartelor în domenii similare/relevante, inclusiv în domeniul drepturilor omului;
  • Expertiză demonstrată de trainer în domenii similare și relevante;
  • Experiență de lucru și/sau colaborare cu organizații neguvernamentale;
  • Cunoașterea tendințelor și tehnicilor inovatoare și interactive de instruire;
  • Abilitatea de a înțelege și vorbi fluent limba română.

OFERTA

Oferta trebuie să includă următoarele documente:

CV-ul actualizat. În cazul persoanelor juridice se va anexa profilul organizației/companiei și CV-ul expertului/expertei care va executa contractul. CV-ul trebuie să includă referințe clare la studiile, calificările și expertiza candidatului, relevante pentru concursul dat.

Oferta Tehnică. Oferta tehnică va include conceptul propus de către Expert/Expertă pentru cursul de instruire (cca 1 pagină). Conceptul va include o descriere succintă a următoarelor elemente: viziunea expertului cu privire la obiectivele  cursului de instruire și obiectivele de învățare, propuneri pentru agenda cursului (dacă sunt), metodele de instruire și evaluare, planul și calendarul de activitate propus de către expert/expertă.

În cazul în care ofertantul nu dispune de expertiză pentru toate subiectele/temele incluse în agenda prealabilă a cursului de instruire, acest fapt va fi menționat în oferta tehnică.

Oferta Financiară. Oferta financiară va indica prețul total brut pentru serviciile specificate mai sus, în USD. De asemenea, se va indica numărul de zile lucrătoare pentru executarea sarcinilor și livrarea cursului, cu detalierea costurilor (pe categorii). Oferta financiară trebuie să includă toate costurile aferente contractului. Asociația Promo-LEX nu va acoperi costuri suplimentare.

Notă: Experții din afara Republicii Moldova vor include și costurile pentru transport internațional și diurnă (cazare și alimentație) pe durata cursului de instruire.

*În cazul persoanelor fizice, din suma totală vor fi reținute și virate la buget toate reținerile sociale și fiscale, conform legislației în vigoare (9% asigurarea medicală, 24% fondul social și 12% impozit pe venit);

*În cazul unui Expert internațional, din suma totală va fi reținut și achitat Impozitul pe Venit 12% și, după caz, impozitul pe import servicii 20% (TVA).

În cazul în care sunt disponibile – Scrisori de recomandare sau referințe de la organizații care au beneficiat de servicii similare din partea expertului/expertei în trecut. Acestea trebuie să includă detalii cu privire la tipul de serviciile prestate și datele de contact ale persoanelor relevante din cadrul organizațiilor respective.

Ofertele trebuie să fie datate, să conțină datele de contact ale expertului/expertei și să fie semnate. Ofertele vor fi transmise la adresa de e-mail: tender@promolex.md cu mențiunea “Ofertă curs de instruire”.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor – 10 iulie 2023, ora locală 18.00.

*Ofertele incomplete sau depuse după termen nu vor fi examinate.

EVALUAREA OFERTELOR

Evaluarea se va efectua în baza următoarelor criterii:

  • Expertiza ofertantului (ofertantul posedă studii, cunoștințe și experiență relevantă);
  • Experiența anterioară relevantă (ofertantul a mai prestat servicii similare);
  • Oferta tehnică (corespunde cerințelor cererii de oferte); și
  • Oferta financiară (reflectă expertiza ofertantului; se bazează pe raportul preț-calitate și este competitivă).

Achiziția se efectuează în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților de advocacy în domeniul drepturilor omului ale Asociației Promo-LEX”, susținut financiar de către Departamentul Sănătate Publică al Fundației Soros Moldova.

Pentru detalii contactați:

Olga Manole, Coordonatoare de Program
Asociația Promo-LEX
GSM (+373) 69177101
olga_manole@promolex.md