Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor dragi. Spălați-vă regulat și minuțios pe mâini, respectați eticheta tusei, păstrați distanța socială și stați acasă. #Covid19 #StaiAcasa

Termeni de referinta privind selectarea unei companii de cercetare/expert independent privind evaluarea Programului in Auto-Gestionarea Bolilor Cronice pentru pacientii cu boli netransmisibile

Distribuie prietenilor:


Termeni de referință pentru compania de cercetare/expert independent

 privind evaluarea Programului în Auto-Gestionarea Bolilor Cronice pentru pacienții cu boli netransmisibile

Context

Bolile netransmisibile (BNT) așa ca diabetul, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică și cancerul sunt principalele cauze ale mortalității în Republica Moldova, atât în rândul bărbaților cât și a femeilor. Factorii de risc ce duc la incidența BNT rezultă de cele mai multe ori din modul de viață și anume regimul alimentar necorespunzător, fumatul, nivelul scăzut de activitate fizică și consumul de alcool.

BNT constituie o prioritate urgentă în domeniul sănătății în Republica Moldova, iar Proiectul „Viață Sănătoasă” ce vine în susținerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale,  în strânsă colaborare cu partenerii locali și internaționali, are drept scop abordarea acestei probleme. Obiectivul său general este de a contribui la îmbunătățirea stării sănătății populației din Republica Moldova, în special în zonele rurale, prin reducerea poverii BNT. Prima etapă a proiectului se desfășoară între anii 2016-2020.

Proiectul „Viață Sănătoasă” este implementat în 10 raioane-pilot (Briceni, Edineț, Fălești, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ștefan-Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești) și în 20 de sate-pilot (câte 2 sate din fiecare raion).

Această evaluare, este parte a Rezultatului 3 al proiectului, Activitatea 10.3 – dezvoltarea și pilotarea unui Program de Auto-Gestionare a Bolilor Cronice (PAGBC).

Cele mai recente studii internaționale arată că modelul Stanford Programul Auto-Gestionarea Bolilor Cronice (PAGBC) este modelul cel mai larg aplicat în sprijinul și abilitarea pacienților cu afecțiuni cronice, să devină mai încrezuți în capacitățile sale și să preia controlul asupra vieții și simptomelor cu care se confruntă. Proiectul Viatasan a pilotat acest program în 5 comunități pilot: Peresecina, Susleni r-l Orhei; Boșcana, Ohrincea r-l Criuleni și Mărăndeni r-l Fălești în perioada martie-mai 2019. Ca urmare a evaluării pilotării PAGBC și obținerii unor rezultate promițătoare cu recomandarea extinderii programului, Proiectul ”Viață Sănătoasă” extinde PAGBC în alte 15 comunități-pilot. Implementarea PAGBC în comunitate se desfășoară timp de 6 săptămâni. 

În acest context, Proiectul „Viață Sănătoasă” este în căutarea unei companii de cercetare/expert independent care va oferi asistență în evaluarea finală a Programului  Auto-Gestionarea Bolilor Cronice pentru 240 pacienți cu boli netransmisibile din 20 localități pilot. Evaluarea finală se va realiza în faza de pre-intervenție (până la implementarea PAGBC) și post-intervenție (după implementarea PAGBC).

Obiectiv

Compania de cercetare/expertul independent va evalua efectele pozitive ale Programului de Auto-Gestionare a Bolilor Cronice la pacienții cu BNT care au beneficiat de programul dat prin testarea tendinței de îmbunătățire a următorilor indicatori comportamentali:

 • nivelul de auto-eficiență a participanților
 • încrederea în sine și în capacitatea de a-și gestiona propriile simptome
 • îmbunătățirea stării generale de sănătate și ameliorarea calității vieții
 • îmbunătățirea rolurilor și activităților sociale
 • consolidarea relației pacient-medic

Sarcinile de bază

Sub supravegherea Coordonatorului Comunitar al Proiectului „Viață Sănătoasă”, compania de cercetare/expertul independent, în baza metodologiei și instrumentelor specifice studiului (ghidul de intervievare pentru participanți, chestionarul de evaluare a participanților, scala de auto-eficacitate), va efectua următoarele activități:

 • va elabora planul de lucru pe teren
 • va colecta datele de la participanții PAGBC - prin interviu și discuții în focus grupuri în două etape (înainte de începerea și după finalizarea PAGBC).

Aspectele de logistică în cadrului evaluării:

Compania de cercetare/expertul independent va fi responsabil/ă de toate aspectele de logistică, transportul, imprimarea materialelor etc.

Calificarea necesară

 • Experiență anterioară în efectuarea de cercetări/studii în psihologie, sociale;
 • Flexibilitate, mobilitate și disponibilitate de a se deplasa în localitățile pilot;
 • Cunoașterea limbii engleze se va considera un avantaj

Livrabile

 • Planul de activitate în teren;
 • Baza de date electronică din fazele pre- și post-intervenție.

Durata de executare

Cercetarea în domeniu se va desfășura în luna aprilie-iunie 2020.

Companiile de cercetare/experții independenți interesați sunt invitați să depună CV-urile, precum și oferta financiară privind serviciile menționate mai-sus, indicând 1) onorariul experților; 2) costurile logistice necesare în cadrul studiului până la data de 23 martie 2020, pe adresa electronică: info@viatasan.md .


Distribuie prietenilor:


Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet