9 recomandări importante pentru reabilitarea fizică după COVID-19



Cum se poate reveni corect la alimentația sănătoasă, care sunt alimentele indicate și cele interzise după perioada de spitalizare cu COVID-19? Cât de importantă este reluarea activității fizice, care sunt exercițiile necesare, durata și ritmul recomandat pentru pacienții care au suportat boala? Despre aceste subiecte au vorbit experții invitați Victoria Ursu, specialistă în nutriție clinică și comunitară și Alisa Tăbîrță, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, USMF, în cadrul webinarului „Alimentația și activitatea fizică după COVID-19”, moderat de Cristina Stratulat, consilier în comunicare la MSMPS. Evenimentul online din 11 decembrie 2020 este parte din campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”, desfășurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Campania vine în ajutorul persoanelor care au suferit de o formă gravă de COVID-19, oferindu-le recomandări și informații utile pentru a le ușura procesul de reabilitare.

Iată care sunt cele mai importante recomandări privind alimentația și activitatea fizică în perioada de reabilitare după COVID-19:

  1. Evită alimentele cu efecte inflamatorii:
  • Zahărul, făina albă, drojdia, produsele de patiserie;
  • Produse marinate sau murate;
  • Aromatizatori, aditivi, coloranți.
  1. Consumă cât mai multe lichide – apă, ceaiuri din plante naturale, chefir, supe-cremă. Acestea vor menține corpul hidratat și vor ajuta la refacerea sa mai rapidă.
  1. Ține cont de nutrienții necesari pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată – micronutrienții (vitaminele și mineralele) și macronutrienții (proteine, lipide, carbohidrați), pe care îi poți include-i în dieta zilnică astfel:
  • Mic dejun – terciuri pe bază de cereale (se pot adăuga nuci, banane, lapte) sau omletă cu legume și pâine cu cereale.
  • Prânz: proteine – lapte, pește, fructe de mare, ficat (de 1-2 ori pe săptămână pentru aportul de fier), legume coapte, leguminoase (năut, fasole, mazăre etc.), paste integrale și salată.
  • Cină – alimente ușor digerabile, cum ar fi salata, supele cremă din diverse legume, brânzeturi.
  1. Urmează cele mai importante reguli din nutriție:
  • Respectarea necesarului caloric în funcție de metabolismul bazal al fiecărei persoane (în general se recomandă 1500 Kcal/zi pentru femei și 2000 Kcal/zi pentru bărbați).
  • Varietatea texturii, gustului, aromei – alimentație cât mai diversificată (moale, crocant, lichid, solid, dulce, sărat etc.).
  • Moderația – masa se servește așezat, fără grabă, într-o atmosferă plăcută și se mestecă minuțios.
  • Personalizarea - regim alimentar personalizat în funcție de efortul fizic, starea de sănătate și preferințe.
  1. Reia activitatea fizică în perioada post-acută, când ești într-o stare stabilă, prin reeducare respiratorie și creșterea rezistenței și forței fizice.
  1. Revino la exerciții treptat, de la un tempo lent până la mers, alergat, ciclism, sau alte activități practicate înainte de boală.
  1. Ține cont de durata exercițiilor fizice – 10, 15 sau 20 de minute pe zi, de 2-3 ori pe săptămână.
  1. Efectuează exerciții de respirație, acestea sunt extrem de importante pentru a antrena mușchii respiratori, începând de la mișcări simple până la cele mai complexe.
  1. Întrerupe activitatea fizică și apelează la medic în cazul în care apar simptome îngrijorătoare: dispnee, cefalee, vertij, amețeli, greață.

Vezi toate recomandările experților în webinarul integral aici:  facebook.com/OMSMoldova/videos/821092221790249

Află mai multe despre reabilitarea post-COVID urmărind pagina OMS Moldova