frule

ONG-işti şi reprezentanţi ai APL au învăţat cum să construiască un parteneriat viabil

Peste 20 de membri ai ONG-urilor şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale s-au întrunit la sfîrşitul săpătămînii trecute la Chişinău, în cadrul unui seminar organizat de către organizaţiile cehe „People in need” PIN („Omeni în impas”) şi AGORA Europa Centrală. La seminarul de instruire la tema „Crearea parteneriatelor şi participarea cetăţenilor la luarea deciziilor la nivel local în R. Moldova ”, susţinut de către expertul de la AGORA,  Pavel Micka, au participat reprezentanţii societăţii civile din nouă raioane ale R.M, selectaţi în cadrul proiectul  PIN „Suportul societăţii civile în regiuni selectate ale R. Moldova”.

Membrii ONG-urilor, alături de primari  au alţi membrii ai APL-ului, au fost instruiţi referitor la beneficiile participării populaţiei la luarea deciziilor, limitele care apar, cauza neimplicării cetăţenilor şi cum pot fi aceştia cointeresaţi să se implice mai activ şi eficient în administrarea localităţii lor. Ei au făcut cunoştinţă cu cei 7 paşi necesari procesului deliberativ interactiv,  metodele şi instrumentele pe care le pot utiliza pe parcursul procesului, precum şi cu tehnicile concrete prin intermediul cărora îşi pot atinge scopurile. Expertul ceh a evitat monotona expunere a teoriei, exemplificînd de fiecare dată cu practici din Cehia, Serbia, cu modele din Uniunea Europeană, dar şi din propria experienţă. Participanţii au avut posibilitatea să lucreze în grupuri şi să dezbată subiecte ce ţin nemijlocit de localitatea din care au venit, aplicînd astfel în practică o parte din teoria expusă. Aceştia au rămas satisfăcuţi de calitatea trainingului şi de experienţa pe care au acumulat-o pe parcursul seminarului. „Mi-a plăcut că ne-am adunat persoane din APL-uri, ONG-uri, şcoli, grădiniţe. Am format un grup omogen şi am realizat un dialog constructiv”, a menţionat Viorica Istrati, preşedinta ONG-ului Erudistus din satul Pănăşeşti, Străşeni.

Seminarul „Crearea parteneriatelor şi participarea cetăţenilor la luarea deciziilor la nivel local în R. Moldova ”, este primul din cele trei seminare pe care ONG-ul People in Need îl organizează pentru reprezentanţii societăţii civile din nouă raioane ale R.M. PIN planifică să consolideze capacitatea OSC-urilor mici prin training în domeniul ”Project design şi management” şi ”Campanii şi media”. De asemenea, PIN va acorda granturi mici pentru 8-10 proiecte ce vor fi înaintate şi implementate de către membrii societăţii civile. Amintim că obiectivul proiectului este de a încuraja participarea publicului în soluţionarea problemelor de interes public şi de a întări sectorul asociativ, în special în regiunile periferice ale republicii.

Proiect finanţat de catre Programul ‘Transition Promotion’ al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

 

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola