Declarația unor organizații neguvernamentale privind situația tensionată din zona de securitate
Noi, reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova, constatăm că activizarea dialogului UE - Republica Moldova, cu perspectiva aderării Republicii Moldova la spaţiul economic european, liberalizării regimului de vize şi modernizării statului Republica Moldova a fost urmată de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova.
Desemnarea de către Preşedintele rus Putin a unui „reprezentant special pentru Transnistria”, militarizarea abuzivă a regiunii sub paravanul operaţiunii de „menţinere a păcii”, omorul cetăţeanului moldovean Vadim Pisari de către un pacificator rus şi refuzul autorităţilor ruse de a investiga eficient această crimă şi continuarea politicii de întreţinere a acestui regim xenofob şi autoritar din partea Rusiei sunt doar unele elemente ale acestei politici distructive în raport cu Republica Moldova, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi.
Considerăm că utimele evenimente ce au avut loc în Zona de Securitate şi, în special, în mun. Bender fac parte dintr-un scenariu de destabilizare a situaţiei. Scopul tensionărilor şi a destabilizării situaţiei nu este foarte clar, fiind unul interpretabil. Ar putea fi de la dorinţa unor forţe interne şi externe să elimine complet prezenţa legitimă a unor structuri constituţionale din mun. Bender până la ocuparea localităţilor din estul ţării, rămase sub controlul şi jurisdicţia Guvernului central constituţional de la Chişinău. Considerăm că inclusiv, în perspectiva Summitului UE de la Vilnius, ar putea fi declanşate provocări, cu participarea trupelor paramilitare separatiste şi a forţelor armate ruse prezente şi ele în presupusa Zona de Securitate, care ar supune prin forţă şi alte localităţi ale raionului Dubăsari. Astfel, ar putea fi realizat un „scenariu cipriot” sau chiar unul mai rău în cazul Republicii Moldova.
Constatăm cu indignare, că clasa politică din Republica Moldova, cu excepția câtorva instituții direct implicate, manifestă o iresponsabilitate totală în raport cu problema integrităţii teritoriale a Republici Moldova şi, în special, încălcările brutale, masive şi sistematice ale drepturilor omului, inclusiv ale cetăţenilor Republicii Moldova. Regimul din stânga Nistrului şi cei care stau în spatele lor profită din plin de iresponsabilitatea, incompetenţa şi, deseori, coruperea clasei politice din Republica Moldova.
Atenţionăm reprezentanţii corpului diplomatic acredidat în Republica Moldova şi a Misiunii OSCE asupra riscului crescând al provocărilor vilolente cu consecinţe extrem de grave. Cerem reprezentanţilor mass media din Republica Moldova să manifeste maturitate şi responsabilitate civică prin reflectarea adecvată a situaţiei legate de conflictul din raioanele de est în scopul informării obiective a cetăţenilor Republicii Moldova şi, pe această cale, exercitării presiunii asupra clasei politice.
Organizaţiile semnatare nu vor permite ca firavele progrese înregistrate de Republica Moldova graţie suportului partenerilor occidentali să fie sacrificate din cauza incapacităţii interne de a face faţă provocărilor şi încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului în Zona de Securitate.
Persoane de contact:
Oazu Nantoi, Institutul de Politici Publice, oazu_nantoi@ipp.md, tel: (+373 22) 27 67 85
Radu Vrabie, Asociația pentru Politca Externă, radu.vrabie@ape.md, tel: (+373 22) 22 44 30
Liubomir Chiriac, IDIS Viitorul, liubomir.chiriac@viitorul.org, tel: (+ 373 22) 21 09 32
Sergiu Ostaf, CreDO, ostaf@credo.md, tel: (+373 22) 21 28 16
Ion Manole, Asociația Promo-LEX, promolex.pr@gmail.com, tel: (+ 373 22) 49 26 84