A FOST LANSAT RAPORTUL DEZVOLTARII UMANE 2007/2008

Astazi a fost lansat Raportului Dezvoltarii Umane pentru anii 2007-2008, cu tema "Combaterea schimbarilor climatice: solidaritatea umana intr-o lume divizata." La lansare au participat: Kaarina Immonen, Coordonatorul Rezident al ONU in Republica Moldova, Constantin Mihailescu, Ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale din Republica Moldova, Vasile Filatov, reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Valentin Bobeica, din partea Miscarii Ecologiste din Republica Moldova.

Kaarina Immonen a anuntat ca acest Raport este lansat concomitent in peste o suta de tari, dar cea mai mare lansare are loc in Brazilia. De asemenea, reprezentantul ONU a tinut sa precizeze ca in luna decembrie, pe insula Bali din Indonezia se va desfasura o conferinta foarte importanta pentru evolutia de mai departe a situatiei climatice, dupa expirarea Protocolului Kyoto, in 2012.

La randul sau, Vasile Filatov a realizat o scurta prezentare a Raportului, mentionand ca schimbarea climei are cateva trasaturi caracteristice: manifestarea globala a fenomenului, efectele sale ireversibile si caracterul cumulativ al acesteia. Schimbarea climei se datoreaza emisiilor de CO2, care au inceput sa creasca semnificativ de la mijlocul secolului 19.

Pe langa efectele pe care schimbarea climei le are asupra tuturor statelor din lume, totusi aceasta afecteaza mai mult statele sarace cu toate ca acestea contribuie mai putin la schimbarile climatice. Astfel, in momentul de fata, circa un miliard de oameni supravietuiesc cu mai putin de un dolar pe zi, iar din 147 state doar 32 vor putea sa atinga Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului.

Schimbarile climatice afecteaza agricultura statelor in curs de dezvoltare. Pe langa efectele sale imediate, incalzirea globala va determina cresterea nivelului oceanului cu un metru, ceea ce va avea ca rezultat evacuarea a milioane de oameni din Egipt, Banglades, Vietnam etc.

Pentru a incetini procesul de schimbare climaterica, Raportul propune o serie de actiuni de mitigation, printre care: stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de CO2 ( pentru statele dezvoltate reducerea cu 30% pana in 2020 si cu 80% pana in 2050; stabilirea unor cote de emisie a CO2, astfel incat statele care nu emit multe gaze de sera, cum este cazul Republicii Moldova, sa poata vinde cota sa de emisie a CO2; implementarea unor politici publice eficiente.

Constantin Mihailescu, a declarat ca poate cei din Antarctida aplauda cand este vorba de incalzirea globala, dar Republica Moldova, pe parcursul anului curent, a simtit impactul direct al incalzirii globale, in conditiile in care aici s-a inregistrat cea mai mare seceta de cand se realizeaza observatii meteorologice. In acest sens, Ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale a mentionat ca oamenii se pot adapta la o crestere a temperaturii cu doua sau trei grade Celsius, dar este mai greu sa te adaptezi la catastrofele naturale.

 

Sursa: www.europa.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola