15 afaceri lansate de femei vor fi susținute în cadrul primului Accelerator de Antreprenoriat Feminin



Снимок экрана 2022 09 07 в 16.42.53

Marți, 6 septembrie, a fost dat startul ediției I a primului Accelerator de Antreprenoriat Feminin din Moldova. Timp de trei luni, 15 participante selectate din cele patru ediții ale Programului de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin vor avea ocazia să-și îmbunătățească  afacerile și să atragă primele investiții. Astfel, participantele, mentorii, partenerii și donatorii programului s-au întrunit în cadrul evenimentului de lansare oficială a Acceleratorului.

În cadrul evenimentului oficial de lansare a Acceleratorului de Antreprenoriat Feminin din Moldova (ediția I), fondatoarele celor 15 afaceri, mentorii/-ele și donatorii programului au avut ocazia să se cunoască, să discute despre formatul programului, dar și să împărtășească impresiile despre Programul de Antreprenoriat Feminin și așteptările de la următoarele trei luni de Accelerator.

Prezentă la eveniment, Pernilla Nordvall, Secretară Afaceri Politice,  Ambasada Suediei la Chișinău, a ținut să felicite participantele la program, menționând:

„Sper că „kitul de asistență” pe care îl obțineți aici vă va ajuta să vă dezvoltați inițiativele. Ceea ce fac participantele Programului Accelerator este important pentru multe niveluri. A avea resurse financiare proprii este esențial pentru egalitatea de gen și  contează pentru toată lumea, pentru că o societate egală este în beneficiul fiecărui și fiecăreia dintre noi. Mă bucur că Suedia colaborează cu UN Women și XY Partners în cadrul acestui proiect. Sprijinirea abilitării economice a femeilor din Moldova este un exemplu al modului în care noi (Suedia) punem în practică politica noastră feministă externă”.

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.44.01

Nighina Azizov, Coordonatoare Program Eliminarea violenței împotriva fetelor și a femeilor din cadrul UN Women Moldova a subliniat: „Datorită programului de antreprenoriat feminin 58 de activități economice generatoare de venit sunt active și se dezvoltă. Una dintre prioritățile UN Women este  abilitarea economică a fetelor și femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile. Totodată, sunt multe femei care se simt discriminate la locul de studii, la muncă, fiind implicate deja în activități generatoare de venit. Iar această stare de neliniște uneori le poate limita valorile și inițiativele care ar putea contribui la crearea unei societăți mai prospere și mai bune”.

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.45.21

La fel, în cadrul evenimentului, echipa de implementare a Acceleratorului de Antreprenoriat Feminin din Moldova (ediția I) a prezentat agenda programului, care vor fi activitățile preconizate și facilitățile de care se vor bucura cele 15 participante. Totodată, participantele și-au împărtășit impresiile în urma participării la Programul de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin și au vorbit despre așteptările de la noua experiență. 

La finalul evenimentului, Olga Melniciuc, mentoră în cadrul programului, fondatoarea Investiții.md și co-fondatoarea Business Angels Moldova, le-a oferit câteva sfaturi de încurajare participantelor.

 „Femeile au atât de multe idei creative. Și singurul lucru care ne lipsește uneori e un pic de încredere în sine, în propria afacere și doar puțin suport. Acest lucru încercăm să-l realizăm în cadrul programelor de antreprenoriat feminin. Acum, la  această etapă noi credem că voi deja știți ce vreți, știți de ce aveți nevoie și cu ce vă putem ajuta, iar rolul nostru e să fim alături de voi. Pe parcursul acestor trei luni este important să arătați că femeile pot susține alte femei, că voi sunteți o comunitate de prietene, partenere, cliente unele pentru altele și vă ajutați reciproc să creșteți. Doar împreună putem să avansăm și să schimbăm țara noastră”.

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.46.28

Programul de Accelerare în afaceri pentru femei (ediția I) este un program intensiv de accelerare, cu durata de trei luni, orientat spre companiile fondate de femei. Scopul programului este de a ajuta antreprenoarele să-și îmbunătățească afacerile și să le lanseze pe piața internațională. Programul de accelerare oferă beneficii precum: întâlniri cu femei antreprenoare de succes din Moldova și ateliere săptămânale; abordare individuală; acces la instrumente digitale și la comunitatea de antreprenori/antreprenoare, experți/experte, dar și la oportunități de finanțare.

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women  și cu susținerea financiară a Suediei.

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.48.46

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.48.59

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.49.11

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.49.37

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.49.24

Снимок экрана 2022 09 07 в 16.49.49