INCEPTION, metropole în zăpuşeală, sate în apă…



Acum în Manhattan, New York, este plină zi cu mult soare şi mii de sunete trecând printre zgârie-nori. Când căldura devine insuportabilă intru în vreun magazin cu aer condiţionat şi reduceri substanţiale de vară. Apoi îmi iau o băutură cu gheaţă şi revin la show-ul străzii, cu maşini luxoase, cu femei şi bărbaţi ca din filme. Aici de multe ori am senzaţia că nimeresc în acţiunea unui film romantic, sau de acţiune, sau pentru adolescenţi, sau …alte zeci de variante.

Am o listă de locuri pe care vreau să le vizitez în ultimele două zile de şedere în SUA – Statuia Libertatii şi Insula Libertăţii, Empire State Building, Muzeul American de Istorie Naturală, Centrul Rockefeller, Grădina Botanică din New York. Oraşul este captivant, impozant, strălucitor, surprinzător.

INCEPTION reclama surprinzatoareRevăd fotografiile realizate aseară, între 2 întâlniri de serviciu, şi mă opresc la reclama care m-a surprins în apropiere de Grand Central Station – „Inception” cu Leonardo de Caprio. Apele învolburate de pe panou în amintesc că mereu, când ni-e foarte bine este o (altă) lume în care cineva suferă. Revăd lista cu atracţii turistice şi calculez care este bugetul total pentru a avea acces la toate acele locuri, iese mai mult decât jumătate din banii pe care îi am la mine. Îmi trece prin cap că aceşti bani transpuşi în apă potabilă şi lucruri de primă necesitate ar însemna enorm pentru oamenii care şi-au pierdut casele, culturile şi cumpătul în apele revărsate ale Prutului. Decid să mă plimb pe jos prin New York cât o să mă ţină picioarele, mi se pare interesantă perspectiva şi foarte util în contextul donaţiilor pe care, cred, ar fi bine să le facă concetăţenilor săi afectaţi de inundaţii orice moldovean care are acum o vară frumoasă, senină şi motive să râdă… Este greu să zici că există veşti bune atât timp cât apele înghit sate întregi din R. Moldova şi, totuşi, au fost deschise conturi pentru a ajuta sinistraţii – mulţumesc pentru ştire UNIMEDIA! 

Înainte ca să plec în oraş privesc pe net şedinţa Guvernului R. Moldova şi mă bucur că miniştrii acţionează cu calm şi responsabilitate. Prim-ministrul a făcut o declaraţie foarte interesantă după mine, a remarcat necesitatea prezenţei psihologilor în zonele afectate de inundaţii. Mă gândesc că e mare lucru să fii soţia unui politician, mai ales dacă eşti un psiholog bun şi ştii să faci lobby în familie. Am auzit de la multă lume că Doamna Sanda Filat este o profesionistă de excepţie în psihologie, iar acum o apreciez şi pentru faptul că Prim-ministrul a subliniat locul şi rolul psihologilor în situaţiile de criză. Aş fi foarte bucuroasă pentru ţara mea dacă Sanda Filat, soţia Prim-ministrului R. Moldova, ar dori să valorifice poziţia sa de Primă Doamnă şi ar da un exemplu de implicare a soţiilor politicienilor de pe prima treaptă ierarhică în rezolvarea problemelor sociale. Îndată cum se potolesc şi se retrag apele eu şi colegii mei din Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat vom merge, pentru cel puţin o zi de lucru, să ajutăm în gospodăriile afectate de inundaţii. Sunt sigură că prezenţa Doamnei Filat şi ai colegilor Dumisale din Centul centrul psihologic pentru dezvoltarea personalitatii LILA, ar fi f. importantă pentru a-i mobiliza pe oamenii rămaşi fără „acasă”, este vorba de sprijinul psihologic care l-ar acorda oamenilor, dar şi de exemplu de voluntariat şi spirit civic, care ar mobiliza şi alţi cetăţeni să dea dovadă de solidaritate socială. 

Rămânem la capitolul responsabilitate socială – eu sunt unul dintre oamenii care, de obicei, prefer să fac donaţii personale, dar mulţi cetăţeni ai R. Moldova nu au această posibilitate şi vor transfera bani. Ce ar fi ca operatorii de telefonie mobilă să iniţieze campanii de strângere de fonduri pentru construirea digurilor în zonele cu risc înalt al inundaţilor? Este mai comod pentru oameni să trimită un SMS decât să meargă la o bancă, plus că tot mai multă lume vrea să investească în soluţii de durată decât de fiecare dată după potop. Apropo şi de imaginea operatorilor de telefonie mobilă, care se merită a fi remediată după ce au suferit serviciile şi clienţii lor în rezultatul ultimilor ploi torenţiale. 

Sper că ne vedem cu toţii în câteva zile, implicaţi într-o campanie de voluntariat, pentru a ajuta fizic, psihologic şi material concetăţenii din satele care au suferit în urma inundaţiilor! Mizez mai ales pe colegii din Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, colegii din Consiliul Naţional al ONG din R. Moldova şi din Consiliul Naţional pentru Participare.

INCEPTION din 26 iulie

P.S. new-yorkez despre foto: INCEPTION va avea premieră mondială la 16 iulie 2010, până atunci facem o zi de voluntariat la Ungheni şi vedem filmul ;) la NIT…


Posted: 2010-07-07 11:03:36


Blog | Senin