Rezultatele mesei rotunde la Criuleni



Pe data de 3.07. 2010, in cadrul proiectului “O surpriză pentru Peştera Surprizelor” de catre AO “Meşterul Manole” a fost organizată masa rotundă cu tema “Mecanizm durabil de utilizare a Peşterii Surprizelor ca obiectiv eco-turistic”. La eveniment au participat 22 de persoane din organizatiile: Agentia “Moldsilva”, ONG “Metropolitan Media”(Chisinau), OMG “Out-door Leadership Center”(Chisinau), clubul de speleologie “Abis” (Chisinau), Institutul de Ecologie si Geografie, Consiliul Local a Tinerilor din or. Criuleni, Centrul de resurse pentru Tineri “UNIT”, clubul turistic din Tiraspol, ONG “Oicumena” (Bender), ziarul “EST- Curier” (Criuleni), Inspecpectoratul Ecologic Criuleni, ONG “Ecosom” (Criuleni) si AO “Centrul de Dezbateri Criuleni”.

Majoritatea participantilor au fost cei care vizitează Pestera Surprizelor şi o utilizează în scopuri turistice si ştiinţifice. In cadrul mesei rotunde au fost urmărite doua obiective: 1.analiza problemelor in procesul utilizării Pesterii Surprizelor; 2.identificarea solutiilor pentru utilizarea efectivă a Pesterii Surprizelor in viitor.

Participanţii au relatat, ca in anul 2005 Peştera Surprizelor a fost declarata prin Lege ca monument al naturii cu speranţa ameliorării situaţiei ecologice. Cu regret, aceasta declaraţie nu a rezolvat urmatoarele probleme: peştera este vizitată in mod haotic; accesul liber reprezintă risc atît pentru viaţa vizitatorilor, care nu au pregatire speciala ,cît si pentru ecosistemul peşterii (peştera si teritoriul aferent sînt deseori poluate); lipseste mecanismul clar de protecţie si utilizare a peşterii ca obiect turistic. Participanţii au ajuns de comun acord că situatia nu se va schimba spre bine pîna ce nu va fi gasit raspunsul la intrebarea “Cine trebuie sa fie responsabil pentru protecţia peşterii?”

In opinia tuturor participanţilor trebuie sa fie un singur “stapîn”, care ar avea responsabilitatea de a supravegea ecosistema atît a peşterii cît şi a teritoriului aferent. Reprezentantii ONG-ului “Ecosom” au manifestat deschiderea spre asumarea responsabilitaţii pentru protejarea peşterii si padurii in preajma ei. Insa ramîne neclară procedura legala prin care ONG “Ecosom”, sau altă organizaţie ,va fi împuternicită pentru acest lucru.

Această întrebare ramîne să fie discutată ca una cheie în cadrul mesei rotunde cu reprezentanţii factorilor de decizie care va fi organizată pe data de 16 iulie. Participanţii au elaborat lista lucrărilor de amenajare necesare, care vor imbunataţi radical situaţia actuală instalarea unui panou din materiale durabile ,în care vor fi explicate Regulile de comportare atît în peşteră, cît şi pe teritoriul din preajmă; îngradirea teritoriului în întregime pentru regularea accesului spre peştera; procurarea echipamentului speleologic ; instalarea gratielor la toate întrarile în pesteră; amenajarea locului pentru corturi si rug, asigurarea cu lemne; instalarea mesei, scaunelor si coşului pentru gunoi; construirea viceului; amenajarea terenului pentru parcare; organizaţia responsabilă va coordona activitatea echipei de instructori (care vor fi responsabili pentru organizarea excusiilor prin peştera) si echipei sanitare; vizitarea peşterii si staţionarea în padure în limitele terenului aferent vor fi contra plata, resursele colectate vor fi utilizate pentru acoperorea cheltuielor legate de funcţionarea sistemului de protectie.

Preşedinte AO “Meşterul Manole” Parascovia Munteanu

Director de proiect Anastasia Lîsenco