Interviu despre tineri în viața social-politică



Ce ne puteţi spune despre participarea tinerilor in viaţa social-politica din Republica Moldova? Cum se resimte aceasta asupra politicii?

După evenimentele din 7 aprilie 2009, tinerii păreau a fi foarte interesați în viața politică a țării. Acest interes rezida din lupta împotriva partidului comunist. Respectiv s-a ridicat un val mare de aderări a tinerilor la partide politice. După alegerile din 29 iulie, s-ar părea că partidul comunist a fost scos de la guvernare și tinerii care mai ieri erau activi politic, au ajuns la concluzia că misiunea lor s-a încheiat aici. De aceea au scăzut aderările la partid și chiar interesul față de politică.

O mare parte din cei care au rămas activi, o fac fiindcă fie și-au găsit prieteni aici sau fiindcă nu au altceva ce face. Doar o mică parte din ei realizează că aici misiunea nu s-a terminat și că mai sunt multe de făcut.

O altă problemă e nivelul scăzut al culturii politice în rândurile tineretului, chiar și printre cei implicați în partid. Dacă ai încerca să îi întrebi de ce sunt parte al unui anumit partid, majoritatea vor zice că partidul cutare promovează integrarea europeană și drepturile omului (lucruri care se aud la televizor) sau fie că susțin liderul acelui partid. Aceste afirmații nu explică deloc de ce anume la acel partid au aderat. Probabil acest lucru se datorează faptului că însăși partidele din Moldova nu se conduc strict de o anumită doctrină politică sau poate fiindcă în școli nu există un curs de politologie.

Efectul tinerilor asupra politicii poate fi resimțit doar în cazul în care acești manifestă interes și își doresc acest lucru. Cel mai important e ca tineretul să nu creadă că sunt utili doar atunci când este nevoie de făcut un protest sau manifestații. Tinerii pot face o schimbare atunci când acționează inteligent, serios și cu maturitate.

Consideraţi ca tinerii întîmpină bariere in ceea ce priveşte implicarea lor in viaţa social-politică din Republica Moldova? Care ar fi ele? Care sunt factorii care le provoacă? Cum pot fi depaşite aceste bariere?

Eu cred că barierele în general vin din interiorul fiecăruia. Tinerii din Moldova nu doresc să se implice în viața politică fiindcă consideră că nu au puterea de a schimba ceva sau fiindcă pur și simplu au alte priorități. Activismul politic consumă mult timp și respectiv nu toți doresc să își sacrifice timpul pentru ceva ce nu aduce avantaje materiale.

Un alt factor ar fi necunoașterea sau ignoranța față de posibilitățile de implicare. Nu toți oamenii au spirit de inițiativă, de aceea majoritatea trebuie să fie cumva stimulată. Ținând cont de mentalitatea tinerilor, probabil trebuie să îi convingi că să fii informat și să fii activ politic este ceva în vogă.

 


Blog | Alta în Lume