Satenii vor invata cum sa-si gestioneze banii eficient



Criza economica din Moldova a accentuat unele probleme sociale din zona rurala legate de gestionarea banilor de catre gospodariile casnice. Reducerea fluxului de remitente, povara grea a creditelor bancare solicitate, necesitatile curente si viitoare pentru intretinerea familiilor – toate acestea sunt strans legate de supra-indatorarea, ne-planificarea veniturilor si cheltuielilor personale si de familie, lipsa mijloacelor pentru necesitati urgente, etc.

In acest context Centrul pentru Dezvoltarea Rurala a lansat recent un ciclu de seminare de educatie financiara a gospodariilor casnice rurale, ce ar contribui la solutionarea tuturor problemelor legate de gestionarea banilor. Programul este sustinut financiar de Initiativa Comuna pentru Migratie si Dezvoltare a Comisiei Europene si Organizatiei Natiunilor Unite. In cadrul acestor seminare, care se vor desfasura pe parcursul anilor 2010-2011, locuitorii din yonele rurale vor invata cum sa-si planifice veniturile si cheltuielile familiei, se vor documenta despre instrumentele de control al cheltuielilor disponibile, care este capacitatea gospodariilor de a acumula economii, efectua investitii si deservi credite. Scopul proiectului este de a contribui la informarea populatiei, in special, din zonele rurale, cum sa-si gestioneze finantele si sa prevenina asa fenomene sociale severe cum este supra-indatorarea si saracia. Seminarele de instruire sunt sustinute la nivel local de asociatiile de economii si imprumut si administratiile publice locale. Se planifica instruirea a circa 1300 persoane din circa 65 localitati rurale.

Centrul pentru Dezvoltarea Rurala este o organizatie ne-guvernamentala fondata in 1999 si are drept scop promovarea si desfasurarea proiectelor de dezvoltare socio-economica la sate. Timp de 11 ani Centrul a implementat proiecte legate de acces la servicii financiare, includere socio-economica a tineretului, conservarea bio-diversitatii, precum si o gama larga de instruiri in domeniile lansarii si planificarii afacerilor.

Pentru contact: Efim Lupanciuc – Director executiv, Centrul pentru Dezvoltarea Rurala.