Discutii despre bani cu Guvernatorul BNM



Rolul BNM în dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Materialism. Orice lucru înseamnă bani. Și (aproape) fiecare lucru poate fi cumpărat. Importanța banilor în societatea noastră nu este de ignorat, cum nu este ignorat nici într-o altă societate de piață sau care tinde spre una ca aceasta. Interesant este, însă, să vezi diferite abordări ale valorii respective de diferite personalități.

La cea de-a XV-a întâlnire a Clubului de Discuții Economice ASEM am vorbit despre bani cu cel care reprezintă una dintre cele mai importante verigi în circulația monedei naționale - leu, dacă nu cea mai importantă verigă: domnul Dorin Drăguțanu, guvernator la Băncii Naționale a Moldovei. Prea-punctual, cu bun simț al umorului și extrem de simplist în explicații ale mecanismelor complicate, dumnealui a explicat tinerilor prezenți la ședință despre activitatea instituției în care lucrează și în favoarea căreia a părăsit compania PricewaterhouseCoopers. Investit în funcție la inițiativa domnului Ghimpu, ca președinte al Parlamentului, domnul Dorin Drăguțanu a ajuns a fi cel mai tânăr guvernator al BNM din Republica Moldova – având 35 ani.

alt

O întrebare care inevitabil a apărut pe parcursul sesiunii a ținut de nivelul de ”politizare” și influență a partidelor politice (de guvernământ) a procesului firesc de activitate a Băncii Centrale. Independența deciziilor luate de BNM a fost subliniată de domnul guvernator, la fel ca și faptul că este apolitic, exact așa cum prevede regulamentul instituției. Este important de menționat că deciziile luate de Banca Centrală au impact major nu doar asupra masei monetare (luate aparte), ci a întregului sistem economic, fiind un instrument deosebit de important în menținerea stabilității macroeconomice. Este necesară o abordare specifică a colaborării cu organele de guvernare. Colaborarea respectivă este inevitabilă la luarea unor decizii importante, cum ar fi schimbarea ratei rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale, totodată, în contextul colaborării cu ”statul”, BNM este obligat să fie, în persoana d-lui Drăguțanu, suficient de politicoasă și obiectivă pentru a nu fi influențat de ”impresii” politice. Psihologie, altfel numită.

Am discutat de asemenea despre radicalele schimbări care au apărut în ultima perioadă, de câteva luni încoace, a evoluției stranii a ratelor la depozite și credite bancare. Într-o economie teoretică, acestea fie ambele cresc, fie ambele descresc. În Republica Moldova, însă, ratele la credite au menținut un trend ascendent, pe când la depozite s-au diminuat. Argumentul esențial pentru evoluția respectivă este argumentată de domnul guvernator ca fiind: riscul, fie actual, fie potențial al băncilor comerciale, diminuând în acest fel situațiile de incertitudine. Pentru restabilirea unui echilibru moral pe piața bancară este necesară o anumită perioadă de timp în care acesta să fie suficient de încrezut în sine.

Un capitol mai interesant a fost deschis cu privire la Investprivet Bank. Sorry. Investprivat Bank. Oricum, nu mai contează denumirea. Contează motivele și consecințele. BNM, ca organ de administrare a băncilor comerciale este cel care trebuie să prevină situațiile de ”criză” și default a BC-urilor prin verificări sistematice, recomandări, până la jertfirea rezervelor obligatorii întru salvarea murinbundului. Cazul Investprivat Bank se deosebește printr-un singur cuvânt: fraudă, ceea ce respectiv nu este în competența BNM, ci CCCEC. Nu?

Interesantă realitate. Înainte de a fi închisă banca respectivă erau făcute ”amenințări” din partea BNM: atenție, sunteți pe cale de dispariție! Acestea fiind amenințări firești din partea unei instituții care își știe și face meseria. La care, oricare bancă aflată în aceași situație aduce mii de argumente salvatoare de genul: am găsit un partener strategic, dar s-a îmbolnăvit contabilul și nu s-a făcut încă transferul ș.m.a. La acest moment îmi amintisem de elevii din clasele primare care aduc argumente prostești atunci când nu-și fac temele.

Domnul Drăguțanu apreciază acțiunile făcute de guvernarea BNM de atunci ca fiind cele inevitabil necesare. Iar default-ul nu putea fi prevenit de BNM, ca instituție monetară centrală, dat fiind că rezultatele activității băncii falimentate de pe hârtie nu corespundeau cu realitatea. În același context, domnul Drăguțanu a menționat că situația, în mare parte, a fost rezolvată, deponenții fizici și-au recăpătat banii, chiar dacă haosul, stress-ul provocat nu poate fi șters.

De ce Investprivat Bank nu a fost ”susținut” pe linia de plutire din rezervele BNM: pentru că nu este/era o bancă sistemică. O bancă a cărei ”dispariție” să propulsioneze o criză generală (global-națională). Pe lângă asta, trebuie subliniat faptul că rezervele BNM sunt, totuși, limitate, și sunt extrem de importante în ”puterea” BNM pe plan internațional, asigurând o imagine în fața partenerilor, investitorilor.

În prezent, în scopul evitării riscului falimentelor băncilor comerciale, domnul guvernator propune instituirea unui Comitet de Stabilitate Financiară, care să evite situațiile de incertitudine pe arena business-ului bancar. Stabilitatea financiară, defapt, nu reprezintă nimic altceva decât patrimoniu național.

Încă un subiect important care merită a fi menționat este discuția cu invitatul nostru vis-a-vis de țintirea inflației, care, se pare, nu va fi țintită chiar așa cum se prognozase inițial. Domnul Drăguțanu a subliniat că între lupta cu inflația și creștere economică, se pledează pentru varianta a doua. Actualmente, acțiunile drastice care pot fi luate pentru a stopa creșterea nivelului de inflație, în primul rând, nu-și vor avea efect imediat, deoarece influențează nivelul general al prețurilor în perioadă lungă de timp (12 – 16 luni), în al doilea rând vor declanșa o a doua criză. Din alt punct de vedere, impactul acțiunilor BNM poate și să nu fie chiar atât de vizibil, dar fiind că inflația actuală se bazează pe costurile ofertei care accelerează creșterea prețurilor, nu însă volumul cererii la nivelul căreia BNM poate avea impact sesizabil.

Discuțiile duse cu invitatul nostru au vizat, sub aspect prishologic, natura moldoveanului de a nu avea încredere în moneda noastră națională, care defapt și reprezintă cel mai important impediment în asigurarea unui MDL stabil. Noi suntem ”specia căreia îi place să se auto-flageleze cu colapsuri”. Deci, cheia unei economii puternice ține în atitudinea noastră față de monedă. Altfel zis: dragostea noastră față de banul național.

Sperăm ca idea domnului guvernator de a vizita CDE-ul regulat să se adeverească și cei mai buni economiști ai țării care sunt și care vin (ne pregătim noi) în BNM, vor asigura stabilitatea financiară a Republicii Moldova.

Natalia BEJAN

http://clubeconomic.wordpress.com/