Jurnalişti din Republica Moldova sunt invitaţi să înveţe cum să reflecte subiecte de interes public



Un proiect pentru monitorizarea presei din Republica Moldova şi instruirea jurnaliştilor cum să reflecte subiectele de interes public a fost lansat vineri, 7 mai la Chişinău, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media din Sofia, Bulgaria, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul este finanţat de către Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, iar valoarea acestuia este de 150 de mii de euro pentru o perioadă de doi ani. Potrivit şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, acesta este unul din cele cinci proiecte din cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului, elaborat pentru anul 2009, al cărui valoare totală este de 600 de mii euro. „Sunt bucuros să lansez acest proiect în cadrul săptămânii libertăţii presei din Republica Moldova. Obiectivul principal al instrumentului european este fortificarea democraţiei, principiilor statului de drept, vrem să ajutăm societatea civilă şi mass-media să devină o forţă credibilă”, a spus Dirk Schuebel.

Proiectul include monitorizarea a 15 instituţii mass-media, inclusiv din regiunea transnistreană, şi evaluarea problemelor ce persistă în reflectarea subiectelor de interes public. Rapoartele de monitorizare vor servi drept bază pentru elaborarea unei strategii de instruire a jurnaliştilor, după care vor fi organizate şi training-uri în cadrul cărora experţi din Bulgaria şi experţi locali vor instrui jurnaliştii moldoveni cum să relateze despre subiecte de interes public. După aceste ateliere de lucru, participanţii vor realiza materiale comune pentru presa scrisă, radio şi televiziune, aplicând cunoştinţele obţinute în cadrul programelor de training.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a spus că unul din obiectivele proiectului este fortificarea relaţiilor de colaborare profesională dintre jurnaliştii din diferite regiuni ale ţării. Astfel, training-uri vor fi organizate în mai multe oraşe şi centre raionale din Republica Moldova, inclusiv în Transnistria.

Directorul executiv al Centrului media din Tiraspol, Luiza Doroşenco, a spus că monitorizarea presei scrise şi audiovizuale din regiunea transnistreană este în premieră. „Sper că jurnaliştii din Transnistria vor participa la acest proiect, pentru că este nevoie să ridicăm calitatea jurnalismului din regiune”, a spus Luiza Doroşenco. Jurnalista a mai spus că nu exclude că o parte din jurnalişti vor ignora proiectul după arestarea jurnalistului de la Tiraspol, Ernest Vardanyan.

Dirk Schuebel susţine că pentru a schimba situaţia din regiune, este nevoie de acest fel de proiecte, de măsuri care să fortifice încrederea între cele două maluri.

La training-urile din cadrul proiectului sunt aşteptaţi şi jurnaliştii din UTA „Gagauz-Yeri”. Proiectul prevede şi editarea revistei analitice „Mass-media din Republica Moldova”, editată în 3 limbi.

 

Info-Prim Neo