Transparency International – Moldova şi Cancelaria de Stat: promovarea eticii în serviciul public



Transparency International-Moldova, în colaborare cu Directia Politica de Cadre a Cancelariei de Stat, a desfăşurat  la 7 mai curent un training pentru formatori cu genericul „Promovarea principiilor şi normelor etice în serviciul public”.  În cadrul activităţii au fost instruite 35 persoane – conducători şi specialişti ai secţiilor resurse umane ale consiliilor raionale şi primăriilor din localităţile Republicii Moldova.

Obiectivul instruirii constă în familiarizarea angajaţilor din autorităţile publice locale cu standardele internaţionale şi prevederile cadrului legal naţional în materie de conduită etică în serviciul public. În cadrul instruirii organizatorii au pus în evidenţă valorile şi normele etice de bază pentru angajaţii din serviciul public (raportarea abaterilor de la legislaţie, conduita vs. cadouri şi favoruri, tratarea conflictelor de interese, încetarea funcţiilor publice, responsabilitatea conducătorilor), au accentuat componentele-cheie ale unui mecanism eficient de aplicare a legislaţiei, au remarcat bunele practici ale diferitor ţări în contextul conduitei în serviciul public.

Pentru aprofundarea cunoştinţelor în domeniu s-a recurs la diferite tehnici de lucru, în special partajarea şi prezentarea temei în echipe, intervievarea, furtuna de idei, vizionarea filmelor educaţionale şi spoturilor sociale.

Conform înţelegerii cu Directia Politica de Cadre a Cancelariei de Stat, formatorii urmează să oganizeze circa 120 de seminare în acest subiect în autorităţile publice locale.

Instruirea formatorilor în diverse subiecte anticorupţie se realizează de către Transparency International – Moldova în mod continuu. Începând cu 2004, au fost organizate training-uri pentru formatorii din societătea civilă, angajaţii instituţiilor publice în diverse subiecte referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei, cu prezentarea ulterioară a seminarelor în teritoriu. Prin această reţea au fost instruiţi circa 120 formatori, organizate peste 560 seminare în localităţi pentru circa 16 000 persoane. Printre temele abordate figurează: legislaţia internaţională şi naţională anticorupţie, tratarea conflictelor de interese în serviciul public, aplicarea sistemului de petiţionare în vederea prevenirii corupţiei, cultivarea integrităţii şi valorilor morale în sistemul de învăţământ.

Activitatea a fost realizată întru susţinerea implementării Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a corupţiei şi diminuarea toleranţei faţă de acest fenomen.

www.transparency.md