Impresii relatate de Janna van Eekelen



Cind am sosit in Moldova pentru prima data la 1 aprilie natura era lipsită de culori. Iarna a durat mult şi peisajurile erau sure şi lipsite de viaţă. Dar cum m-am înşelat.  Fiecare culoare a curcubeului a prins viaţă cînd am facut cunoştinţă cu beneficiarii, persoanlul şi vizitatorii Asociaţiei. Am descoperit că fiecare avea o inimă mare. Cunoştrau ce au de făcut pentru a oferi o viaţă mai frumoasă beneficiarilor. Datorie şi bucurie. Centrul Răsărit trăieşte. Calitatea bună a lucrului se evidenţiază. M-am simţit in largul meu, ca acasă.

Chiar în prima zi am participat la funerareile unei beneficiare de la centru. Apoi au urmat zilele de Paşti – începutul unui nou an. Un ciclu veşnic de viaţă. Naştere şi Moarte. Dragoste şi Pierdere. Schimbarea anotimpurilor. O poveste de dragoste la hotarul anotimpurilor, schimbarea anotimpurilor aduce dragoste, care poate să apară în curînd.

Am venit în Moldova in timpul schimbării anotimpurilor şi în curind am observat schimbări în grădină. Mi-am amintit o poezie pentru copii:

Cucul soseşte în aprilie

Îşi cîntă cîntecul în mai

În iunie îşi schimbă tonul

În iulie se pregăteşte de plecare

În august trebuie să zboare.

Am asistat la renaşterea peisajului coloristic în timpul plecării cu minunată echipa a Home Care la domiciliu, în satele din împrejurime. Am realizat că primăvara a sosit. Am rămas impresionată in special de bunătatea oamenilor şi de frumuseţea anotimpului. Am văzut văi cu flori albe şi roz. În ogrăzi am văzut lalele roşii. Am văzut cum au inverzit copacii. Am avut parte de un timp însorit, foarte frumos.

Am petrecut aici o lună de zile în care am cunoscut ţara şi oamenii săi.  Am aflat lucruri de care am fost interesată. Cum funcţionează un ONG, cum fucţionează centru Rasărit care sunt necesităţile, poziţiile necesare pentru buna fucţionare,ce loc ocupă în societatea moldovenească. Am avut posibilitatea să dezvolt pasiunea mea pentru fotografie. Toată lumea poza şi avea răbdare în faţa camerei. Vă mulţumesc! Am venit să văd cum se incepe un  proiect cum se implimentrează ca să funcţioneze bine, cum se  ating scopurile de ajuta alţi oameni. Aici la Răsărit au obţinut succese mari.

Mai este un lucru de menţionat în derularea proiectului – asigurarea continuităţii proiectului. Am aflat că Veronica directorul executiv, ii pasă mult de acest lucru.

Experienţa acumutată aici o voi lua acasă, în Olanda. Sper că am găsit cale pe care o voi urma în viitor, m-am inspirat la sigur.

Mi-am amintit o altă poezie pentru copii:

Vreau să vă trimit o mulţime de gînduri bune

Şi să mă rog la Dumnezeu să vă binecuvînteze în fiecare zi

Iar ploile din aprilie

Sî vă aducă cele mai drăguţe flori în mai.

Mulţumesc mult tuturor! La revedere!

Janna van Eekelen

 


Neoumanist