La solicitarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice MTI a făcut publică informaţia despre automobilele demnitarilor



Ministerul Tehnolohiilor Inoformaţionale a oferit Centrului de Investigaţii Jurnalistice informaţia despre automobilele pe care le au demnitarii în proprietate, după ce Curtea de Apel Chişinău a obligat ministerul să facă publică această informaţie. 

În informaţia oferită de MTI se conţin datele despre unităţile de transport înregistrate pe numele demnitarilor din actuala guvernare, inclusiv marca automobilului, numărul de înmatriculare, anul de producere şi data la care a fost  înmatriculat.

În octombrie 2009, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a solicitat MTI informaţii privind unităţile de transport ce sunt înmatriculate pe numele deputaţilor din Parlamentul R.Moldova. La demers a fost anexată lista deputaţilor din Parlamentul R.Moldova.

Informaţia solicitată a fost necesară pentru a verifica onestitatea  aleşilor poporului care  conform legislaţiei trebuie să-şi declare public proprietăţile

Saptămâna aceasta Centrul de Investigaţii Jurnalistice va oferi presei o investigaţie despre ce maşini au demnitarii, ce numere de înmatriculare preferă, când şi le-au procurat şi cât costă acestea, veniturile demnitarilor raportate la costul automobilelor pe care le au, dar şi despre cine şi ce automobile tăinueşte.

În ultimii cinci ani, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a obţinut câştig de cauză în 18 procese împotriva instituţiilor statului pentru îngrădirea accesului la informaţiile de interes public. Cu toate acestea, nici un funcţionar public nu a fost pedepsit pentru îngrădirea accesului la informaţia de interes public.

 

Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice

www.investigaţii.md