Centrul Tânărului Jurnalist: "Presa din Moldova face partizanat politic"



Centrul Tânărului Jurnalist: "Vrem depolitizarea presei", "O presă de succes nu conţine politică în exces" - acesta a fost mesajul membrilor Centrului Tânărului Jurnalist de Ziua Internaţională a Libertăţii Presei.Tinerii au organizat, astăzi, 3 mai, un flash-mob în centrul capitalei, pentru a protesta împotriva politizării excesive a presei.

"Majoritatea posturilor TV difuzează pe prim plan ştirile politice. Prin acestea, presa este manipulată şi nu mai este liberă. Asta ne doare. Vrem o presă depolitizată. S-a schimbat guvernarea, dar nu vedem schimbări evidente în presă. Există doar o tendinţă spre schimbare", spune unul din membrii CTJ, Irina Staver.

Organizatorii flash-mob-ului au dansat o horă, au rupt foile cu denumirile partidelor politice din Moldova, pe care le aveau ataşate  pe maiou şi le-au aruncat în aer.

"Am dansat o horă simbolică, prentru ca acţiunea noastră să aibă priză la public. Vrem o presă independentă, o presă echidistantă, fără partizanat politic. Observăm unele schimbări spre mai bine, un acces la informaţie mai facilitat, dar, din păcate, aproape toate partidele politice manipulează presa", este de părere Natalia Mogâldea.

UNIMEDIA precizează că potrivit clasamentului global al organizaţiei non-guvernamentale "Freedom House", Republica Moldova face parte din categoria ţărilor, care nu au o presă liberă, înregistrând, însă, în 2009 îmbunătăţiri uşoare. Locul 144, Republica Moldova îl împarte cu Irak, care, la fel, face parte din categoria ţărilor, unde nu există libertatea presei.


Sursa: UNIMEDIA