A doua sesiune “Leadership”



La cea de-a doua sesiune a Clubului 21st CenTury nu am avut niciun invitat -  a fost o sesiune în care în calitate de formatori au fost Irina Paladi şi Daniela Dermengi. Subiectele abordate în discuţii au fost conceptele de leadership şi inteligenţă emoţională.

Am început sesiunea cu întrebarea “Care sunt pietrele cele mai mari din viaţa voastră?”. În acest context fiecare participant la sesiune şi-a pus piatra în borcan, în care am adăugat ulterior şi nisip, apoi apă. Acesta este binecunoscutul “experiment” al profesorului Şcolii Naţionale pentru Administraţie Publică contactat pentru a ţine un curs de formare  “Planificarea eficace a timpului” unui grup de 15 directori ai unor importante companii americane. În cadrul sesiunii Clubului a fost prezentat discursul profesorului şi sugestia sa finală -  “Ceea ce trebuie să ne amintim este importanţa punerii mai întâi a pietrelor mai mari. S-ar putea să nu reuşim să ne facem propria viaţa dacă dăm prioritate nimicurilor care ne umplu viaţa cu fleacuri şi nu vom avea timp suficient pentru a-l acorda lucrurilor importante. Deci să nu uitaţi să vă puneţi întrebarea: „Care sunt pietrele cele mai mari în viaţa mea?”. Şi apoi să le aşezati primele în vasul vostru”.

Apoi am discutat despre ce fel de “specie” de oameni sunt liderii. S-a menţionat că aceştia sunt capabili să îi orienteze pe oameni, creând o viziune pe care o comunică acestora; inspiră încredere şi au încredere în ei înşişi; au suficientă experienţă pentru a privi greşelile drept o altă distragere de la drumul către succes; îi fac pe oameni să se simtă mai puternici în preajma lor;  acordă o mai mare importanţă anumitor activităţi, precum planificarea sau instruirea oamenilor; acordă mai multă încredere subordonaţilor, fiind mai puternic orientaţi către oameni.

În acest context, am sugerat participanţilor să realizeze în echipă portretul unui lider. S-au format 2 echipe care au lucrat constructiv, cu uşoare divergenţe şi au prezentat în final 2 portrete de lideri foarte originale. Prin aceste portete  membrii Clubului 21st CenTury au identificat unele dintre cele mai relevante calităţi ale unui lider, cum ar fi arta oratorică, responsabilitatea, inteligenţa, răbdarea, forţa de convingere, corectitudinea, limbajul non-verbal şi multe altele.

Această activitate a fost urmată de prezentarea a 21 citate celebre despre leadership.

Pentru că în aceste citate apar anumite cuvinte-cheie care definesc liderismul, am urmărit împreună un scurt filmuleţ ce transmite mesajul că “Nu este de-ajuns să fii cel mai bun când ai abilităţi de a fi extraordinar de bun”. În acest video sunt prezentate acele cuvinte-cheie însoţite de imagini relevante mesajului ce îl transmit.

Astfel, pentru a ajunge GREAT ai nevoie de următoarele ingrediente -Viziune, Încredere, Dorință, Curaj, Perseverență, Execuție, Pasiune.

În cadrul sesiunii am mai vorbit şi despre regulile unui leadership eficient. Prima regulă spune că NU POȚI REUȘI DE UNUL SINGUR. A doua regulă – trebuie să știi ce te motivează. A treia regulă – nu te poți împotmoli. „Nu pot” este un concept străin pentru lideri. Şi a patra regulă – NU EXISTĂ REGULI!!! 

Pentru a puncta şi mai mult rolul echipe,, am organizat joculeţul mânilor încurcate. Participanţii s-au descurcat de minune ca până la urmă să formeze un cerc “descurcat”. Prin acest joc s-a văzut cine era cel care dădea ordine şi cine era executantul.

 

Spre final ne-am referit şi la conceptul de Inteligenţă emoţională. Informaţiile prezentate au fost inspirtate din cartea lui Daniel Goleman pe care o puteţi descărca tradusă în limba română – http://www.filehost.ro/276387/inteligenta_emotinala_pdf/  (trebuie doar să vă creaţi un cont, dar să ştiţi că cartea merită să o citiţi).

Mulţumim membrilor Clubului care au fost prezenţi şi activi – Victoria, Aurelia, Nadejda, Arina, Ion şi Radu.


CENTIS