Protest on/offline: “Noi nu vom celebra o victorie străină!”



Peste 360 de utilizatori ai reţelei Facebook, majoritatea membri ai grupului „Nu vrem soldaţi moldoveni la parada din 9 mai 2010 de la Moscova”, în momentul de faţă cu peste 570 de susţinători, vor protesta azi, începând cu ora 17.00, în scuarul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Motivul protestului este decizia autorităţilor moldovene de a trimite soldaţi moldoveni la parada din 9 mai din capitala Federaţiei Ruse.

Participanţii la eveniment au anunţat pe Facebook că se împotrivesc deciziei autorităţilor moldovene, chemându-i, cu acest prilej, pe toţi oamenii de bună-credinţă „să ne apărăm demnitatea naţională”. 

„Să ne apărăm demnitatea naţională!”

„Este inacceptabil ca soldaţii noştri să mărşăluiască alături de o armată care, în alte uniforme, ne-a cotropit pământurile, ne-a împuşcat şi deportat bunicii sau părinţii! Aceeaşi armată a tras în soldaţii noştri în timpul conflictului de pe Nistru şi tot ea ocupă până în prezent Transnitria, încălcând în mod flagrant integritatea teritorială a statului nostru! Noi nu vom celebra o victorie străină şi nu vom renunţa la demnitate!”, susţin cei peste 360 de facebookeri care intenţionează să continue protestul din mediul online în cel offline.

„Acest protest a fost iniţiat de societatea civilă”

Acum câteva zile, unul dintre coordonatorii protestului care va avea loc în această seară, începând cu ora 17.00, la Chişinău, i-a anunţat pe participanţii la eveniment că protestul nu va fi de natură politică, acesta reprezentând o acţiune a societăţii civile. „Există deja provocatori şi mizerii care preiau mesajul original, adaugând fraze de genul «Mihai Ghimpu vă cheamă la protest!». MINCIUNI!”, atrag atenţia organizatorii protestului.

„Noi nu reprezentăm niciun partid sau organizaţie. Trebuie să fie clar că acest protest a fost iniţiat de societatea civilă! Scopul nu este de a susţine un partid sau un lider politic, ci de a susţine o idee şi un mesaj: Nu vrem să trimitem soldaţi la parada de pe 9 mai din Moscova!”, concretizează coordonatorii protestului programat să aibă loc în această seară în centrul Chişinăului. HN

 

Blog | Ion Uruşciuc