22 Aprilie -Ziua Mondială a Pămîntului



În data de 22 aprilie este marcată la nivel internaţional Ziua Mondială a Pămîntului, cînd se aniverseaza naşterea mişcării moderne a interesului pentru starea mediului. Deşi proclamată pentru prima dată la 21 martie 1970, in San Francisco, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson, această zi se sărbatoreşte pe 22 aprilie. Ziua Mondială a Pamîntului a debutat printr-o acţiune de amploare, la care au participat peste 20 de milioane de americani, care au protestat la adresa abuzurilor faţă de mediu si de resursele acestuia. Protestul a avut un mare impact asupra întregii lumi şi, treptat, tot mai multe state au preluat această zi ca o sărbatoare a naturii. Anul acesta este marcata a 40-ea aniversare. În Republica Moldova s-au desfăşurat mai multe activităţi dedicate acestei zile.

Asociaţiei Neoumanist propagă  principiul conştientizării ecologice a populaţiei. Împreună cu beneficiarii ne străduim să ocrotim natura şi să menţinem salubritatea atît pe teritoriul Asociaţiei cît şi-n localitate.

Astfel că de Ziua Mondiala a Pamantului, asociaţia a organizat o masă rotundă cu această tematică. Beneficiarii noştri s-au bucurat de prezenţa reprezentantului Serviciului Ecologic din or. Străşeni, inspectorul ecologic,  Igor Suruceanu. Dumnealui ne-a comunicat care este situaţia ecologică reală la momentul actual, în raionul Străşeni. Comunicarea a fost una bilaterală, beneficiarii punînd întrebări despre problema deşeurilor, a apei şi a altor resurse naturale din oraşul Străşeni.  Igor Suruceanu a răspuns la toate cu mult profesionalism. Ne-a amintit că de salubrizarea or. Străşeni sînt responsabili Autorităţile Publice Locale, iar Serviciul Ecologic este oricînd dispus să colaboreze cu cetăţenii şi să reacţioneze promt, intervenind acolo unde se constată încălcări ale normelor ecologice, chiar şi amendînd atît persoane fizice, cît şi juridice.

Maria Surdu, bibliotecar superior, Biblioteca Publică Raională “ M. Sadoveanu “, a organizat o expozitie de carte, ce a conţinut o colecţie de enciclopedii, dicţionare ş.a. cărţi cu tematică ecologică, pe care beneficiarii le-au consultat cu mult interes.

Beneficiarii noştri sînt mulţumiţi de prezenţa invitaţilor , care ne-au amintit că de starea naturii depinde starea sănătăţii noastre şi că Ziua Pămîntului ar trebui să fie celebrată în fiecare zi. Protejînd zilnic mediul ambiant, ne asigurăm un prezent mai curat şi o moştenire ecologică pentru generaţiile viitoare.

Indiferent de tipul sau de durata acţiunilor organizate în onoarea Zilei Mondiale a Pamîntului, laudabil este faptul ca acestea exista si se fac auzite. Orice mesaj legat de natura este important in felul său,ajutîndu-ne să observăm frumuseţea şi vitalitatea naturii – şi să reînnoim dorinţa de a salva această frumoasă planetă albastră.

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com