Da sau Ba religiei în școli



Întâlnirea de ieri cu ÎPS Vladimir s-a început plic-ti-si-tor! De parcă ne-ar interesa pe noi câte biserici și mănăstiri avem, câți călugări și maice sunt în Moldova.

Și totuși atmosfera a început să se încingă la etapa întrebări-răspunsuri. Și aici s-a început marea bătălie între cei care sunt mai sceptici față de studierea religiei în școli și reprezentanții tineretului ortodox. ÎPS Vladimir părea a fi un moderator, care încerca să împace ambele tabere.

În fine, mie ÎPS Vladimir mi s-a părut contradictoriu în afirmații. Ba ei sunt gata pentru a preda religia de la 1 septembrie, ba nu au suficienți dascăli, etc... Interesant e că ei își propun a introduce religia ca obiect obligatoriu, însă părinții care nu doresc copii lor să participe la aceste lecții pot scrie o cerere în acest sens. Acum mă întreb: oare în sate va îndrăzni cineva să facă asta? Nu de alta, dar ce vor zice vecinii? Ba mai mult, reprezentații tineretului ortodox au menționat că asta ar fi o dezicere de Dumnezeu (dur nu?). Eu totuși mă întreb dacă nu ar fi o confuzie pentru copii, teoria evoluției a lui Darwin și crearea lumii de către Dumnezeu.
Era evident că se va ajunge și la situația cu homosexualii. ÎPS Vladimir desigur că s-a manifestat împotriva acestei parade, însă totuși s-a arătat mai calm în comparație cu tineretul ortodox prezent la offline (cică aplică și forța fizică pentru a opri această manifestare rușinoasă).

ÎPS Vladimir a zis că utilizează internetul numai pentru a citi știrile (din domeniul bisericesc preponderent). Account pe facebook și odnoklassniki nu are. Păcat.
Concluzia mea: Reprezentanții tineretului ortodox au fost atât de radicaliști, încât mi-am zis nu dă Doamne să crească așa copii din urma predării religiei în școli.

P.S. Probabil deja toți știți ce melodie cântă când îl sună preoții: отпусти мне батюшка грехи