APEL A REALIZAT PRIMELE DOUA EMISIUNI TELEVIZATE DE DEZBATERE A ACTULUI LEGISLATIV



Asociatia Presei Electronice - APEL, a realizat doua emisiuni televizate in cadrul unui proiect finantat de Ambasada SUA in Moldova. Emisiunile "Spiritul legii", cu durata de 60 de minute fiecare au fost difuzate in direct la postul de televiziune DTV.

In cadrul primei emisiuni a fost pus in discutie un proiect de lege care contine mai multe modificari si completari ce rezulta din politica bugetar-fiscala a Guvernului pe anul 2007. In afara de cei doi experti permanenti din cadrul proiectului - Eugeniu Rabca si Teo Carnat, la emisiune a participat si Andrei Constandache, sef-adjunct al Directiei impozite directe din cadrul Ministerului Finantelor.

Participantii la emisiune au abordat in special, aspectele din proiectul de lege ce tin de micsorarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice, dar si aplicarea unor taxe pentru castigatorii la jocurile de noroc, persoanele care dau in chirie imobile si pentru comercializarea vinului de casa pentru fabricarea alcoolului. In cadrul emisiunii au fost receptionate mai multe apeluri telefonice, telespectatorii solicitand in mod special informatii ce tin de taxele pentru comercializarea vinului.

La cea de a doua emisiune a fost pusa in discutie situatia privind respectarea drepturilor omului, prin prisma raportului Centrului pentru Drepturile Omului, aprobat de parlament. La emisiune a fost invitat avocatul parlamentar Ion Cucu.

Discutiile s-au axat asupra problemelor ce tin de justitie si libertatea intrunirilor, opiniei si exprimarii. In timpul emisiunii de asemenea au parvenit mai multe apeluri telefonice, telespectatorii sesizand asupra anumitor incalcari, sau solicitand sfaturi privind anumite situatii in care ei considera ca le-au fost incalcate drepturile.

In cadrul ambelor emisiuni au fost realizate sinteze ale activitatii legislativului si sondaje in strada la temele discutate.

Sursa: http://groups.yahoo.com/group/DemocracyGrantsMoldova