Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4083

Voluntarii europeni au organizat o surpriza pentru copii din orfelinat



Vinerea trecută şaptezeci de copii din casa de copii Ciadîr Lunga s-au trezit cu ograda plină de ouă de ciocolată ascunse. Aceasta era o surpriză organizată de trei voluntari EVS localizaţi în Găgăuzia.

Repartizaţi in trei echipe, copii trebuiau sa adune cît mai multe ouă mici şi să le aducă liderilor de echipă. După aceasta, a venit timpul pentru căutarea comorii mari, a unui ou gigant, umplut cu dulciuri. Luând în considerare entuziasmul si viteza cu care copii a adunat comorile, ziua a avut succes. Marina, una dintre elevi, sa bucurat mult de joacă: “Nu era complicat de a găsi ouăle, noi doar am urmat mirosul de ciocolată”.

Casa de copii Ciadîr Lunga are grijă de 180 de copii în vârstă de 5-16 ani, toţi având trecut diferit. Conform cuvintelor unuia din profesori, este foarte important ca copiii să participe în astfel de activităţi ca ceea care a fost organizata pentru ei. Acest fapt e important în special pentru copiii care nu au părinţi sau neamuri cu care sa petreacă împreună zilele de odihnă.

La majoritatea copiilor cu care am vorbit în timpul zilei un părinte sau ambii lucrează pese hotare şi copiii bucură de vizite doar o dată sau două ori pe an. Această problemă este întâlnită de mulţi copii din Moldova. Conform datelor raportului UNICEF, cel puţin 29% din copii moldoveni trăiesc fără unul sau ambii părtini, şi acest număr creste in continuare.

Acelaşi adevăr îl întâlnim şi la Camisilia. De când a murit tatăl ei iar mama lucrează în Rusia, ea şi fratele ei au fost trimişi la orfelinat. “Posibil mama mea mă va lua în vacanta de vară în Rusia. Ea a promis. Fratele meu este de asemenea într-o şcoală-internat, însa aceasta este în Chişinău, şi îmi este foarte dor de el. Acum îmi doresc doar ca sa vina vara şi sper că voi pleca la mama mea şi voi vizita Rusia”.

Din fericire, aceste fetiţe sunt într-un loc unde le este foarte bine purtat de grijă. “Ne place această casă foarte mult.” Ne spune zâmbind una din fetiţe “aceasta este casa noastră şi noi suntem o familie mare”. Casa de copii le asigura o copilărie adăpostită şi le oferă timp pentru ca copiii să crească şi să înceapă să se gândească la viitorul lor. Tanea deja ştie cum va arăta viitorul ei :”După şcoală, eu vreau să devin bucătar şi visez să lucrez într-un restaurant mare într-o zi”.