Conserve, hârtie igienică şi imagini din noaptea protestelor pentru Gumeniţă



Mai mulţi tineri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, au adus vineri, 16 aprilie, la sediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei conserve, hârtie igienică, cărţi privind respectarea drepturilor omului şi CD-uri cu imagini din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Toate sunt pentru fostul şef al Poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, arestat pentru 10 zile, transmite Info-Prim Neo. 

Tinerii spun că manifestă în acest fel spirit civic, iar dacă Iacob Gumeniţă va mai avea nevoie de alte lucruri, cu plăcere le vor aduce şi îl vor vizita. Ion Guzun, coordonator de proiecte la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, a venit cu ceai, o plăcintă caldă şi cu un set de cărţi despre asistenţa juridică garantată de stat, despre ce este tortura, despre reţinere, arest şi percheziţie. „I-am adus ceai şi plăcintă ca să-i fie cald în suflet, dar şi mâncare spirituală. Cred că dumnealui are nevoie, sper să le citească (cărţile -n.r.)”, a spus Ion Guzun. 

Irina Chirica de la asociaţia Hyde Park a venit cu cărţi despre cum să ne protejăm de corupţie, despre accesul la informaţie, un ziar în care Gumeniţă apare într-o poză cum dă cu piciorul într-un protestatar şi CD-uri din noaptea după proteste. Irina Chirica spune că prin acest gest vrea să demonstreze fostului şef că tinerii nu sunt ca Gumeniţă. Aceste cărţi l-ar putea ajuta să conştientizeze unde a greşit şi ce a făcut. 

Iacob Gumeniţă a fost spitalizat cu hipertensiune arterială chiar în ziua în care urma să fie audiat în calitate de bănuit în dosarul 7 aprilie. Ghenadie Brega, membru Hyde Park, afirmă că toţi cei care se îmbolnăvesc din senin şi stau prin spitale, este o prefăcătorie „Nu credem în toate bolile lor. Acum strângem ajutoare umanitare şi vom fi precauţi ca să nimerească direct la Gumeniţă”, a spus tânărul. 

Iacob Gumeniţă a fost arestat joi, 15 aprilie, pentru 10 zile. Fostul şef al poliţiei municipale este cercetat penal în calitate de bănuit în dosarul privind depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Acesta apare în imaginile filmate în acea noapte lovind tineri cu piciorul în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

 

http://www.info-prim.md