Ministerul Justiției a început un nou proiect de colaborarea cu societatea civilă



Ministerul Justiției a început un nou proiect de colaborarea cu societatea civilă. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Alexandru Tănase, joi, 15 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.

"Am decis de a stabili un parteneriat cu Institutul pentru drepturile omului (IDOM), am identificat această instituție ca fiind una dintre cele mai active pe acest segment", a declarat Tănase.

Problema locurilor de detenție și cea a torturii sunt cele mai stringente la moment pentru care se va începe monitorizarea. "Pentru că în comisariatele de poliție se întâmplă să fie aplicată tortura și dacă noi vom demonstra că reprezentanții societății civile cunosc acest lucru va fi un element care-i va forța pe cei care aplică tortura să nu o mai facă", a spus ministrul.

Van Jereghi, directorul IDOM a fost numit astăzi și consilierul ministrului pentru problema drepturilor omului, ceea ce îi va permite intrarea la orice oră în instituțiile penitenciare care se află în subordinea ministerului pentru a obține orice informație. "Considerăm că oferim în acest sens un instrumentar important societății civile pentru a-și putea face misiunea până la capăt în reflectarea și monitorizarea acestui domeniu", a mai spus Tănase.

"Avem foarte multe probleme care cu greu le vom rezolva, tortura, justiția, unde este nevoie de acțiuni concrete, rapide, care ar aduce un impact și ar schimba situația. Acest parteneriat ar pune un start la anumite rapoarte comune, la identificarea problemelor, monitorizările pe care le vom începe vor sta la baza unor inițiative a legislației, dar și a practicii. Această colaborare va pune un început de cale a scăderii numărului de dosare pierdute la CEDO", a spus Van Jereghi.

Menționăm că proiectul a fost elaborat în 2008 și revizuit în 2010.

 

http://www.politik.md