Mihai Ghimpu sare în apărarea societăţii civile



Societatea civilă nu ar trebui să primească refuzuri din partea guvernării pentru soluţionarea problemelor de interes public, susţine spicherul Mihai Ghimpu. 

„Dacă Ghimpu refuză să colaboreze cu societatea civilă, atunci să fie taxat. Exact aşa să se procedeze cu alţi funcţionari publici”, a declarat sursa citată. 

Potrivit spicherului, societatea civilă trebuie să se expună pe marginea tuturor iniţiativelor legislative pentru un mai bun control al activităţii Parlamentului. Societatea civilă trebuie să fie mai incisivă şi să nu mai aştepte invitaţii oficiale din partea guvernării pentru a coopera în vederea soluţionării problemelor societăţii.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei anuale cu genericul „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”. În cadrul evenimentului, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au relatat cazuri în care autorităţile au evitat să colaboreze cu ONG-uri.

Directorul Executiv al Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, preşedinte al Consiliului de Conducere al ONG-ului „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, Antoniţa Fonari, a comunicat că pe durata mai multor ani, autorităţile au amânat organizarea dezbaterilor publice pe marginea unor iniţiative legislative.

Legislativul moldovean a aprobat la 29 decembrie 2005 Concepţia privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă. După adoptarea acestui document a început procesul de publicare a proiectelor de acte legislative pe site-ul oficial al Parlamentului (www.parlament.md), fapt care permite societăţii civile să facă propuneri de îmbunătăţire a proiectelor de legi, aflate în dezbatere.

 

hotnews.md