Oportunităţi pentru tinerii din Moldova care vor să-şi lanseze afaceri



Un proiect orientat spre susţinerea tinerilor în iniţierea afacerilor a fost lansat astăzi, 13 aprilie, de către reprezentanţa din Republica Moldova a celei mai mari organizaţii de tineret din lume – AIESEC, şi unul din partenerii de implementare a proiectului, ODIMM, în cadrul unei conferinţe de presă la Info-Prim Neo.

Proiectul ICO „Transformă-ţi ideea de afacere într-un mod de viaţă!" este la a treia ediţie şi este organizat de AIESEC împreună cu mediul de afaceri din Republica Moldova, România şi Ucraina.

În comparaţie cu celelalte ediţii, când au fost instruiţi în jur de 70 de tineri, 20% dintre care au iniţiat afaceri, de această dată se mizează pe 30 de tineri, studenţi ai ultimului an de facultate, masteranzi şi absolvenţi, a spus preşedintele de proiect, Tudor Tarlev. În cazul în care aceştia sunt inovativi, au o idee de afaceri, au dorinţă să-şi iniţieze propriul business, au potenţial înalt şi capacităţi de lider, vor avea posibilitatea să-şi obţină scopurile, participând în cadrul proiectului ICO.

Potrivit lui Tudor Tarlev, proiectul cuprinde patru componente. Acestea se vor desfăşura începând cu 26 aprilie şi până în luna septembrie. În prima etapă, timp de o lună vor fi organizate 12 training-uri, moderate de Top manageri din Moldova, România şi Ucraina. Cea de a doua componentă, numită Program de coaching, se va desfăşura în paralel cu prima componentă. Grupul va fi organizat în echipe de lucru, care vor avea câte un trainer personal, experţi ce cunosc specificul mediului de afaceri din Moldova.

După primele două componente va avea loc o perioadă de pregătire a planului de afaceri. Viitorii oameni de afaceri vor avea posibilitatea să analizeze şi să aplice cunoştinţele acumulate. După această perioadă de pregătire va fi organizat concursul de investiţii ICO, pentru participanţii proiectului. În calitate de membri ai comisiei de evaluare vor fi antrenaţi reprezentanţi ai companiilor de consultanţă, companiilor financiare şi investitorii străini.

Tudor Tarlev afirmă că, imediat după perioada de interviuri ICO, datele personale ale participanţilor vor fi introduse în baza internaţională de stagii AIESEC şi va începe procesul de selectare a companiilor din 100 de ţări ale lumii şi a proiectelor la care tinerii din Moldova ar putea face un stagiu de practică de antreprenoriat sau management pe o perioadă de 1-3 luni.

Data limită de depunere a cererilor este 15 aprilie. Condiţiile de participare pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului – www.ico.md. Proiectul este adresat tinerilor care vor să-şi creeze un viitor în Republica Moldova.

 

Info-Prim Neo