Astazi sunt contra vinzarii pamintului catre straini



Spre uimirea mea Ministerul Agriculturii a propus recent sa fie permis dreptul strainilor de a cumpara pamint, terenuri agricole in RM. Sunt mai multe argumente  pro si contra acestei masuri. Insa in conditiile actuale ale RM consider aceasta masura una periculoasa. Stim cu totii ca in acest moment agricultura din RM este considerata ca fiind una de subzistenta , destinata satisfacerii necesitatii familiilor ce cultiva pamintul care il au in proprietate.
A permite astazi vinzarea pamintului in conditile cind moldovenii sunt inca saraci si pot sa vinda terenuri masiv la preturi derizorii, inseamna a depopula satul moldovenesc si a deznationaliza RM prin metode economice.

De acord ca trebuie sa trecem la productie moderna in agricutura, insa sa o facem treptat. Iar vinzarea pamintului catre straini sa o  permitem abia dupa semnarea unui acord de asociere cu UE si sa permitem vinzarea pamintului doar cetatenilor din tarile UE in baza de reciprocitate, asa cum face Letonia.

Mai este si un aspect electoral, comunistii folosesc intensiv ca procedeu electoral faptul ca democratii vor sa vinda pamintul strainilor, si ar putea sa cistige alegerile cu aceste mesaje. Sa nu uitam ca intre AlE si comunisti se va da o lupta dura pentru fiecare vot, iar cei mai multi votanti sunt la tara. Si din ratiuni electorale acest subiect trebuie inghetat pina dupa alegerile parlamentare anticipate.

Sa nu ne grabim sa vindem pamintul,ceea ce avem mai scump.

 

http://romanmihaes.wordpress.com