În legătură cu arestarea la Tiraspol şi învinuirea de spionaj şi de înaltă trădare a jurnalistului Ernest Vardanean



Uniunea Jurnaliştilor din Moldova este profund îngrijorată de soarta jurnalistului Ernest Vardanean de la publicaţia Novii Reghion care la 7 aprilie a fost arestat de autorităţile ilegale de la Tiraspol. Reţinut în pragul casei sale în cele mai oribile practici ale epocii staliniste, percheziţionat ore în şir la domiciuliu, jurnalistul este învinuit în aceaşi manieră stalinistă de spionaj şi de înaltă trădare.  Este o învinuire extrem de gravă.

Realizând că regimul de la Tiraspol este ilegal, că el nu se supune legilor şi autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, că în cei douăzeci de ani de existenţă a lui a fost cel care a declanşat un război soldat cu numeroase victime şi detonatorul mai multor situaţii care au pus în pericol pacea şi stabilitatea în regiune, că mai multe persoane au fost maltratate iar altele au dispărut sau au fost ucise în condiţii neelucidate, avem toate motivele să presupunem că soarta de mai departe sau chiar viaţa jurnalistului sunt puse în mare pericol. În afară de această, atragem atenţia că arestarea lui Ernest Vardanean este un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creaţiei, la libertatea presei - valori democratice europene şi general umane călcate în picioare ani în şir de regimul de la Tiraspol.

Uniunea Jurnaliştilor cere autorităţilor Republicii Moldova să intervină cu toate instrumentele interne şi internaţionale de care dispune pentru a-l pune în libertate pe Ernest Vardanean în cel mai scurt timp.

Având în vedere influenţa pe care autorităţile Federaţiei Ruse l-e au asupra regimului de la Tiraspol, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova face apel la autoritatea confraţilor de breaslă din Uniunea Jurnaliştilor din Rusia pentru a exercita presiunile necesare asupra oragnismelor abilitate ale statului rus ca să intervenă în soluţionarea cât mai grabnică a acestei situaţii.

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova reclamă, de asemenea, implicarea neîntârziată a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, a Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, la care este afiliată, a altor organizaţii şi structuri internaţionale care sunt preocupate de securitatea, de apărarea drepturilor şi libertăţilor jurnaliştilor .

Elibererea din arest a jurnalistului Ernest Vardanean trebuie să devină un imperativ al solidarităţii noastre profesionale.

Biroul Permanent al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova

Chişinău, 13 aprilie 2010