„Un spectacol despre oameni, pentru oameni și cu implicarea oamenilor”



Dezinformare, știri false, zvonuri, manipulare, conturi false - acești termeni au fost discutați de către publicul prezent la spectacolele de Teatru Forum privind prevenirea dezinformării, reprezentate în perioada martie - iunie 2024. Astfel, 800 de persoane din 13 localități au găsit soluții pentru a reduce dezinformarea în localitățile lor. Spectacolele au fost reprezentate de trupa de teatru „Alternativ” din Obreja Veche, Fălești.

În scenă au fost prezentate momente reale de dezinformare din viața spectatorilor: "E un spectacol care ne arată viața noastră de zi cu zi. Așa se întâmplă și în satul nostru, foarte des. Lumea vorbește, nu știe dacă e adevărat, dar vorbește."

Spectacolul a scos în evidență atât zvonurile și știrile false care circulă în localități, dar și situațiile de manipulare, de propagandă cu care se confruntă oamenii zi de zi: „Aici e propagandă. Eu cred că fiecare poate lua hotărârea pentru el și nu poate vorbi pentru altcineva”. În cadrul sesiunilor de teatru, publicul a discutat și despre dezinformarea care circulă în rețelele de socializare.

Spectatorii au fost invitați să intre în scenă, să înlocuiască personajele și să propună soluții pentru a reduce dezinformarea:

"E greu să oprești dezinformarea. Dar dacă fiecare dintre noi va încerca să se informeze din prima sursă, lucrurile se vor schimba."

Asta e important - este nevoie întotdeauna să verificăm informația din mai multe surse. Să nu credem tot ceea ce auzim.”

În urma sesiunilor de Teatru Forum, fiecare participant a rămas cu soluții viabile pentru a reduce dezinformarea și a înțeles cum trebuie să verifice informația.

Spectacolul de Teatru Forum a fost creat de trupa de teatru forum „Alternativ”, din s. Obreja Veche, r. Fălești. Actorii trupei sunt elevii clasei a 8-a a Gimnaziului „Sergiu Moraru” din localitate:

Mai întâi, am participat la un atelier de Teatru Forum pentru prevenirea dezinformării. Am învățat despre dezinformare și formele ei. Am făcut multe jocuri actoricești, am făcut dicție, am învățat cum să ne construim rolurile, ne-am creat personajele…

Am creat spectacolul în baza zvonurilor pe care le-am auzit și noi în sat. Jucând spectacolul, am înțeles ele se aseamănă foarte mult cu zvonurile din alte sate”.

Spectacolele au avut loc în cadrul proiectului "Dialog comunitar pentru stoparea dezinformării", implementat de AO Dialog Alternativ, ca parte a proiectului "Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK in Moldova - British Embassy Chișinău și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.