Guvernul din Kîrgîzstan trebuie să respecte drepturile omului



Amnesty International face apel către autorităţile din Kîrgîzstan cu îndemnul să respecte şi să protejeze drepturile omului cu scopul de a restabili şi a menţine ordinea publică, după trei zile de haos, în care zeci de persoane au fost ucise şi alte sute de persoane rănite.

"Cei de la putere,de fapt, sunt responsabili pentru protejarea vieţii şi a siguranţei populaţiei din Kîrgîzstan, în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională", a declarat Sian Jones, director adjunct de programe pentru Europa şi Asia Centrală.

Demonstraţiile de opoziţie din capitala Bishkek şi din alte oraşe, cerând demisia Preşedintelui Bakiev, au luat armele poliţiei, ceea ce a dus la ciocniri violente şi moartea poliţiştilor, a oamenilor înarmaţi şi civili.

"Utilizarea excesivă a forţei de către poliţie şi organele de securitate nu pot fi justificate. Folosirea forţei este legitimă numai atunci când este absolut necesară şi proporţională ", a spus Jones.

În prezent, opoziţia controlează ţara şi a dizolvat parlamentul după ce a format un guvern interimar.

Liderul de opoziţie Roza Otunbayeva a declarat pentru mass-media că guvernul interimar are control deplin şi au început distribuirea posturilor ministeriale.

Este raportat, că Preşedintele Kurmanbek Bakiev a plecat din capitală spre sudul ţării. Nu se ştie dacă el a demisionat.

Nemulţumirea tot mai mare din rândul populaţiei din cauza preţurilor mărite la combustibil pentru încălzire şi energie electrică au provocat revoltele din 6 aprilie în oraşul Talas, după arestarea liderului de opoziţie, care a fost eliberat mai târziu.

Amnesty.md