Şedinţa extraordinară a Consiliului Coordonator al APSCF cu Preşedintele Comisiei Protecţie socială, sănătate şi familie, Dna Liliana Palihovici



Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei a avut prima întîlnire de lucru cu Comisia Parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie unde au lansat trei subiecte prioritate pentru dezvoltarea serviciilor sociale, care necesită interpretare şi abordare legislativă.

 

La solicitarea CC APSCF a avut loc prima întrevedere cu Preşedintele Comisiei Protecţie socială, sănătate şi familie, D-na Liliana Palihovici. În cadrul şedinţei din 25 martie anul curent au fost puse în discuţie subiectele: a.Standardizarea şi acreditarea serviciilor sociale, b. dezvoltarea parteneriatului Public - Privat în furnizarea serviciilor sociale, c. consultarea societăţii civile în procesul de elaborare şi modificare a documentelor legislative şi normative, d. implementarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul protecţiei copilului, care pănă în prezent nu au acoperire legislativă.

 

Alexandra Grajdianu, Preşedintele Asociaţiei „Femeia şi  Copilul -  Protecţie şi Sprijin” a menţionat că în ţară sunt servicii sociale care nu au standarde minime de calitate, fapt ce împiedică acreditarea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte nu este siguranţa, că serviciile prestate sunt tocmai acele acţiuni de calitate ce satisfac necesităţile copiilor aflaţi în dificultate şi nu le aduc prejudicii în dezvoltare.

 Standartele existente sunt depăşite de timp şi fără acoperire financiară.

 

Liliana Rotaru, Director executiv CCF Moldova, s-a referit la faptul că parteneriatul public-privat în Republica Moldova este practic inexistent. Dat fiind faptului că, multe dintre problemele sociale contemporane depăşesc capacitatea unui singur actor de a le rezolva eficient, ar fi bine ca la nivel de ţară să fie dezvoltate aceste parteneriate după modelul bunelor practici internaţionale.

 

Mariana Ianachevici,  Preşedintele APSCF, a menţionat necesitatea promovării mecanismelor de finanţare a societăţii civile, armonizarea legislaţiei prin aprobarea legii redirecţionării a unei părţi din impozitul pe venit (1-2%) către o entitate non-profit. Preşedintele APSCF a venit cu propunerea de a consulta societatea civilă în procesul de elaborare şi modificare a documentelor legislative şi normative, implementare a cadrului legislativ şi normativ în domeniul protecţiei copilului.

 

La propunerea dnei Palihovici, membrii CC al APSCF se vor implica în discuţia Proiectului de Lege cu privire la serviciile sociale şi Proiectului de Lege despre Voluntariat şi vor trimite sugestiile, propunerile vis-a-vis de aceste Proiecte de Lege pănă la 09 aprilie 2010.

Următoarea şedinţă a CC APSCF cu Preşedintele Comisiei Protecţie socială, sănătate şi familie va avea loc la data de 14.04.2010, orele 14.00.

* * *

Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei a fost constituită la 5 martie 2002, este un for de peste 110 organizaţii neguvernamentale naţionale şi locale din Republica Moldova.

Misiunea APSCF: reprezintă sporirea participării actorilor sociali la dezvoltarea şi promovarea politicilor şi practicilor sociale axate pe copil şi familie.

Viziunea APSCF: O lume mai bună pentru fiecare copil şi familie.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Viorica Balan & Valentina Ostap

Secretariatul APSCF

Tel.:  +373 22 260627

GSM: +373 69592126

Email: viorica@aliantacf.md