Ziua Internaţională a combaterei Tuberculozei



Anual la 24 martie se desfăşoară Ziua Internaţională a combaterei Tuberculozei. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt peste 8 milioane de bolnavi de tuberculoză, din care anual 2 milioane decedează. Situaţia din Republica Moldova privind această boală nu este una încurajatoare. 

Astfel este imperios necesar să cunoaştem metodele de transmitere şi de prevenire a acestei boli. Asociaţia Neoumanist a organizat o Masă rotundă cu această tematică, pentru ca beneficiarii noştri să fie bine informaţi în acest domeniu. La acestă întîlnire a fost invitaţi d-nul Gheorghe Damaschin, medic ftiziopneumonolog de la Spitalul Raional – Străşeni, Brian Adams-voluntar din America pe problema tuberculozei, dna Maria Surdu- bibliotecar al Bibliotecei Publice „ M. Sadoveanu „ şi de asemenea reprezentanţii „ Art-TV „ -televiziunea locală.

D-nul Gheorghe ne-a comunicat care este situaţia la moment în Republică şi în special în raionul Străşeni, ne-a redat amănunţit care sunt  metodele de transmitere şi profilaxie a tuberculozei, a explicat beneficiarilor metodele de tratament şi că acestea se acordă în totalitate gratis. De asemenea a răspuns cu multă competenţă şi răbdare la întrebările beneficiarilor. Dumnealui a încurajat pe toţi cei prezenţi să facă verificări regulate şi le-a comunicat că este oricînd gata să-i ajute şi să le ofere sfaturi. Discuţia a avut un caracter bilateral constructiv.

Brian Adams a salutat ideea unor astfel de întîlniri şi a afirmat că acestea sunt foarte importante în lupta globală contra TBC-ului.

D-na Maria Surdu a prezentat expoziţia de carte cu acelaşi generic, îndemnînd beneficiarii să asculte de sfaturile medicilor şi ca ei să fie mai informaţi, a lăsat Enciclopediile medicale ( din cadrul expoziţiei) pentru mai multe zile, pentru a fi consultate în cadrul centrului.

În concluzie putem spune că specialiştii recomandă să avem un mod sănătos de viaţă, să avem o alimentaţie normală, să evităm stresul şi să ne adresăm la timp la medic, deci depinde doar de noi dacă punem în aplicare aceste sfaturi utile.

Masa Rotundă şi-a atins scopul, fiind una foarte oportună şi informativă.

Autor articol: Tcaci Vladislava, Asisitent social,  Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com