Brandul MOLDOVA



brand_moldova-thumb Ce este Moldova în mintea unui investitor, turist sau cetăţean de-al său?

Parisul denotă romantism şi aromă de parfum, când zici Milano te gândeşti la modă şi stil, dar la ce te duce gândul când zici Chişinău? Împărţind convenţional Moldova în sub-zone de atracţie cum sunt Cricova, care ne face să ne îmbătăm numai de la denumire, Vadul lui Vodă, care în orice sezon ne aminteşte de vacanţă, şi continuând acest şir, cred că am reuşi să poziţionăm într-un mod mai favorabil ţărişoara noastră în minţile şi planurile potenţialilor vizitatori, investitori, şi altor grupuri ţintă.

Fiind un domeniu destul de nou şi neexplorat încă în Moldova, marketingul teritoriilor este un subiect mai greoi pentru primarii noştri, anume ei fiind responsabili de imaginea localităţii pe care o reprezintă. Un studiu (propriu efectuat în 2007) arată că autorităţile locale încurcă termenul ”relaţii cu publicul” cu cel de marketing al localităţii. Mulţi chiar cred că fac marketing şi promovare. Dar nu e vina lor şi nici nu trebuie să cadă totul pe umerii autorităţilor. Ca actori în creşterea imaginii şi promovarea brandului propriei localităţi trebuie implicate agenţiile interesate în turism, agenţii economici ce speră la investiţii, şi chiar rezidenţii aflaţi în căutare de locuri de muncă.  

Cum de unii reuşesc şi noi nu?

Ca exemplu putem lua oraşul chinezesc Harbin, care aflându-se la “nordul nordului”, este prea rece pentru a atrage vre-un potenţial grup ţintă. Primarul inventiv s-a gândit să organizeze un festival anual al sculpturilor de gheaţă, cunoscut şi astăzi ca Harbin Ice Festival, care adună în fiecare an mii de artişti, vizitatori, investitori şi chiar potenţiali rezidenţi. Este un model perfect de transformare a dezavantajului în avantaj, cu puţină inventivitate şi efort. Vedem şi alte teritorii cum reuşesc să transforme zonele care au suferit catastrofe naturale, explozii, vulcani, atentate şi acte teroriste etc. în monumente istorice care atrag anual zeci de mii de vizitatori (aria fostului World Trade Center, Hiroshima şi Nagasaki, Cernobîl, fostele lagăre evreieşti, etc.).

Cred că şi noi avem suficiente motive pozitive şi negative pentru a atrage prin modul nostru de a fi. Trebuie să dăm puţin din coate să explorăm puţin avantajele şi riscurile de a locui, învăţa, vizita, investi în Moldova noastră, cât şi preferinţele principalelor grupuri ţintă. Astfel vom putea elabora o ofertă atractivă, fie prin costuri mai mici (rentă de oficiu pe metru pătrat, sală de conferinţă, forţă de muncă), fie prin beneficii simţitor mai mari (bunăvoinţă şi deschidere din partea autorităţilor, potenţial productiv şi capacitate intelectuală, locuri istorice şi pitoreşti, etc).

Poziţionarea nu are loc pe hârtie, şi nici pe hartă. Ea are loc în mintea şi inima (sub formă de emoţii subconştiente) celui ce tocmai părăseşte ţara şi se duce acasă la el să povestească ce i s-a părut lui că este Moldova, plasându-şi pe agenda sa ţara ca una ce urmează (SAU NU) a o vizita din nou. Poziţionarea are loc în mintea celui ce vrea să-şi deschidă o afacere şi caută o ţărişoară mai puţin explorată şi disponibilă, etc. Această minte trebuie alimentată prin toate metodele şi instrumentele disponibile începând cu creierele (ideile) noastre şi terminând cu internetul, televizorul şi conferinţele internaţionale.

Important e să nu uităm că NOI suntem ambasadori ai brandului “Moldova”!


Inspiratie