BLOGGĂRU’ ANULU’ şi ăl mai P*Z*OS blog născocit pe teritoriul actualei R.M



Gata, sunt mai disperat decât Disperatul. Zăboveşte un pic, nu închide fereastra, că mai departe ai să vezi de ce. Însă bagă de seamă: dacă eşti un/o înăcrit(ă), în criză de umor, mai bine închide, că ai putea să te apuci de (re)interpretat rândurile de mai jos, aici şi aiurea, nervos. Trebuie să ştii că ceea ce vei citi este o simplă părere a unui cititor de bloguri, nu a unui blogger cu „actele în regulă”. Asta e bine să ştii de la bun început, ca să nu mai bat o dată şi la nesfârşit apa-n piuă degeaba.

 

Prostia şi talentul lui Pavel Turcu

O ţară întreagă a plâns şi plânge după Pavel Turcu. Recent, juriul a dat cu piciorul în talentul Republicii. Nică cultură, uăi! Să le fie ruşine. Doar i s-a făcut omului atâta imagine. Şi când te mai gândeşti că până la urmă pe Pavlic îl îndrăgiseră chiar şi spumele estradei moldoveneşti, ba chiar şi unii dintre vajnicii compozitori de la noi. Degeaba scria directorul portalului de ştiri nr. 1 din Moldova (pe blogul său, dar şi pe VoxPublica) despre „prostia bloggerilor moldoveni”, care, cu toată tăria lor, l-ar fi promovat cu atâta convingere pe paznicul din Ungheni – cică, ţine să ne convingă unimedistul, întruchiparea prostiei. Pe dracu! Taman de asta are nevoie ţara acum! De „prostie”. Ce ştie Darie?

Ei bine. Pavluşa a picat, dar nu cu totul. Beţia PR-ului (despre care nici nu a visat) l-a scos cu totul din anonimat. De acum încolo, cu lupa, ar putea fi căutat pe la nunţi şi cumătrii. Pavel Turcu are câştigat.

Darie şi Conţiu au, totuşi, dreptate

„Dacă nu luăm în calcul protestele din 7 aprilie 2009, este pentru prima dată când blogosfera a fost atât de organizată. Şi-a demonstrat puterea. Dar şi prostia…”, scrie Tudor Darie despre promovarea în online şi la tv a reputatului paznic. Şi are dreptate.

„Organizatorii aşa-zisului Festival impotent al blogurilor moldoveneşti Blogobăţ «corup» tinerii şi califică câştigătorii fără pic de transparenţă. Cine dintre bloggerii fără muci să se mai încumete să participe şi la anul?”, scrie Mihai Conţiu într-un comentariu (că o fi bila lui Conţiu aici sau nu, e altă treabă). Se pare că ar avea şi „moldosubteranul” dreptate.

Votul tău, multiplicat, contează!

Aşadar, cine a votat blogurile concurente? Mătuşile şi moşii de la ţară? Sau tinerii care încă nu ştiu ce este un… E-mail? Aşa şi trebuia: bloggerii s-au votat masiv unii pe alţii. Dar nu asta e problema. Problema e că s-au acumulat puncte prin fraudă. Despre asta membrii juriului nu au spus în faţa camerelor, dar au scris pe Twitter şi Facebook, târziu în noapte. Vitalie Eşanu, par exemple, trebuie să ştie ce am în vedere.

Foaie verde

Când este vorba de un festival cu acoperire naţională, ar fi potrivită o abordare şi o apreciere polimorfe a blogurilor participante. Nu ar încurca mai multe categorii de înscriere a blogurilor. Criteriile de apreciere trebuie şi ele diversificate, pentru că nu poţi pune pe acelaşi cântar un blog ţinut de un jurnalist (profesionist) care are la dispoziţie toate posibilităţile tehnice, şi un tânăr din Năduşita Veche, viitor jurnalist de succes, care acum scrie interesant pe blogul său, dar nu are „acoperire tehnică”, nici domeniu pesonal, nici pile pe twittosferă. Acest tânăr trebuie încurajat, dacă e activ şi scrie bine. Altfel ce soi de „blogosferă naţională” ar fi asta, dacă nu „chişinăueană”?

Dar oare membrii juriului au analizat atent chiar toate cele 167 de bloguri şi 47 de articole înscrise în concurs?

Finis coronat opus

Până la urmă nimeni nu a ieşit în pagubă: nici Turcu, nici admiratorii săi. Toţi se bucură de popularitate, mai cu seamă Posmotrel, care, poate că doar pe seama paznicului şi a „prostiei bloggerilor moldoveni”, s-a pricopsit cu titlul „bloggerul anului”, decernat ieri, 20 martie 2010, la The Flying Pig, bd. Moscova 9, după ora 14:00.

Nu e prea deocheat ca cel mai pizdos blog să ia chiar “toate” premiile şi să servească drept model de blogging tocmai un an de zile în blogosfera moldovenească, atât de pestriţă în sine?

P.S. Unii ar spune că îs bun de gură, că mai bine m-aş apuca eu însumi de organizarea unui Festival de alternativă. Bună idee! Interesant ce ar spune despre asta X, Y şi Z. :D

P.P.S. Ah, da, cum, pentru succesul binemeritat la Blogovăţ-2010, să nu-i felicit pe bloggerii Oxana Greadcenco, Vitalie Cojocari (care, cred eu, ar fi trebuit să pună mâna pe titlul “bloggerul anului”), Vanea Profor, Vitalie Branişte, Nicu Calcea, Sorin Hadârcă (ordinea cap-coadă-coadă-cap e la fel de valabilă), de blogurile cărora sunt mai mult sau mai puţin legat? Felicitări! Cred că aţi meritat. :)

 


Blog | Ion Uruşciuc