Societatea civilă îndeamnă AIE să nu să se grăbească cu referendumul



Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au spus că vor avea, în curând, un răspuns final privind reforma constituţională, care va fi în favoarea societăţii. Declaraţiile au fost făcute vineri seara, 19 martie, după două întrevederi, una cu reprezentanţii societăţii civile şi cealaltă cu ambasadorii europeni şi cu cel al SUA, acreditaţi la Chişinău. Unii lideri ai societăţii civile îndeamnă Alianţa să nu să se grăbească cu referendumul şi să rezolve criza constituţională în parlament, transmite Info-Prim Neo. 

Întrevederile cu liderii societăţii civile şi cu ambasadorii au avut caracter consultativ. Consultările vor continua şi săptămâna viitoare, odată cu sosirea la Chişinău a noului preşedinte al APCE, Mevlüt Çavuşoğlu. 

Spicherul Mihai Ghimpu, a spus că a avut şi o convorbire telefonică cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia i-a comunicat despre problemele existente. În scurt timp se va şti dacă Jerzy Buzek va veni în vizită la Chişinău sau dacă Mihai Ghimpu va merge la Bruxelles. „Noi nu vrem să ne confruntăm cu Comisia de la Veneţia. Este clar lucrul ăsta. Şi noi, şi ei am vorbit că depăşirea crizei trebuie să fie în mod legal, democratic”,a declarat Mihai Ghimpu la finele întrevederii cu ambasadorii. 

Prim-ministrul Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că aceste consultări vor mai continua în funcţie de timpul care este la dispoziţie, dar a precizat că decizia finală a AIE va fi una euro-conformă. 

Serafim Urecheanu, liderul AMN, a spus că este prea devreme să fie prezentată soluţia finală, deoarece este vorba despre o operaţiune migăloasă, care să asigure o stabilitate în Republica Moldova şi în relaţiile Chişinăului cu instituţiile europene. 

Întrebat ce au discutat liderii AIE cu reprezentanţii societăţii civile, Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a spus că le-au fost comunicate câteva teze din proiectul noii Constituţii. „Există unele riscuri de anunţare a datei organizării referendumului, pentru că acesta trebuie pregătit. Consiliul Naţional de Participare (creat pe lângă Guvern – n. r.), a propus votarea amendamentelor la art. 78 din Constituţie în parlament”, a menţionat Igor Munteanu. Potrivit directorului IDIS, reforma constituţională nu este un moft şi nici o ambiţie, ci este o necesitate de a Republicii Moldova. „Reforma constituţională însă trebuie calificată în timp, astfel încât societatea să fie mai coezivă în urma acestei reforme, să nu existe doar dorinţa de a profita din partea cuiva”, a mai spus Munteanu. 

Ambasadorii nu au făcut declaraţii pentru presă după întrevederea cu liderii AIE.

 

Info-Prim Neo