Bătrânii din Hânceşti, ajutaţi de Centrul de Îngrijire la Domiciliu



Astăzi, la Hânceşti, a fost deschis Centrul de Îngrijire la Domiciliu, instituţie destinată bătrânilor singuri şi persoanelor cu dizabilităţi. Inaugurat la 17 martie, Centrul funcţionează deja. Cele patru automobile ale centrului pleacă în fiecare zi la 12 bătrăni din Hânceşti şi din satele din zonă care beneficiază de prânzuri calde.

„Beneficiarilor cei mai grei, care nu se pot deplasa, le aducem în fiecare zi prânzul cald acasă. La ceilalţi mergem o dată pe săptămână, le testăm tensiunea, nivelul zahărului… În dependenţă de starea lor, venim şi mai des, de două, trei ori pe săptămână», spune Ludmila Bâta, asistentă socială, angajată a Centrului.

Bătrânii apreciază ajutorul acordat de asistenţii sociali. De şase decenii, Vasile Buzdugan, de 70 de ani, este imobilizat într-un cărucior cu rotile improvizat. El se bucură de orice mână de ajutor: „E bine, vine, îmi controlează tensiunea, mă ajută, aduc mâncare. Mi-au adus cărbune, mi-au tăiat lemne, aduc apă». Calitatea mâncării o apreciază promt: „Bună, ca la mama acasă!»

Angela Şestacov, managerul proiectului, a subliniat că „proiectul a costat cca 275 mii de euro din care cca 27 de mii au fost acordate de Consiliul raional Hânceşti. Partea considerabilă a proiectului este acordată de Uniunea Europeană».

Anatolie Chetraru, preşedintele raionului Hânceşti, a sugerat echipei Centrului să se gândească la o eventuală extindere: „Există o şansă de a continua proiectul. Consolidaţi echipa. Colegii noştri din Grecia ne oferă în continuare suport, lucrăm la proect şi la extinderea lui, dar cu condiţiia să înlăturăm neajunsurile de până acum».

Centrul de Îngrijire la Domiciliu Hânceşti este un proiect comun al Consiliului raional Hânceşti, al ONG- ului internaţional World Wide Aid and Cooperation şi al filialei acestuia din Moldova. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană.

Eduard Butnaru

Ziarul de Garda