Lideri ai societăţii civile îi sugerează guvernării să nu evite anticipatele



Mai mulţi lideri ai societăţii civile din Republica Moldova, membri ai Consiliului Naţional de Participare (CNP), creat pe lângă Guvern, susţin modificarea Constituţiei Republicii Moldova, dar spun că şi alegerile parlamentare anticipate nu pot fi evitate. Opinia a fost expusă la o întrevedere cu prim-ministrul Vlad Filat marţi, 16 martie, transmite Info-Prim Neo. 

Discuţia a durat mai bine de două ore şi jumătate. Potrivit unui comunicat remis de serviciul de presă al executivului, Vlad Filat a spus că modificarea Constituţiei este necesară, pentru a evita în viitor confuziile şi contradicţiile. „Decizia de a modifica Constituţia nu are la bază teama faţă de alegerile anticipate, aşa cum interpretează unii. Actualul guvern a lansat mai multe proiecte importante, care vor aduce rezultate, dar pentru aceasta avem nevoie de stabilitate politică”, a spus premierul. 

Solicitat de Info-Prim Neo, preşedintele Consiliului Naţional de Participare, Sorin Mereacre, director executiv al Fundaţiei „Eurasia”, spune că legea supremă în stat este necesar să fie modificată, dar nu până pe 16 iunie (dată la care expiră un an de la dizolvarea legislativului precedent - n.r.). „Constituţia trebuie modificată prin referendum, atunci ea va avea mai multă legitimitate. Este nevoie de timp pentru ca şi poporul să se expună asupra unui proiect nou de Constituţie, ca cei de la guvernare să înţeleagă ce vreau oamenii”, a spus Sorin Mereacre. 

Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional de Participare, în Republica Moldova trebuie să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, iar pentru aceasta e nevoie de dizolvat parlamentul, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. 

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reiterează că anticipatele trebuie să aibă loc şi că subiectul nu trebuie supus multor discuţii. De asemenea, Sergiu Ostaf crede că este necesară simplificarea procedurii alegerii preşedintelui ţării şi propune ca în turul doi şeful statului să fie ales nu cu 2/3 din votul deputaţilor, aşa cum este în prezent, ci cu 50%+1. Dacă alegerile eşuează şi a doua oară, atunci ar trebui să fie organizat turul trei, la care şeful statului să fie ales cu majoritate simplă de voturi. Potrivit lui Sergiu Ostaf, această procedură nu va mai admite dizolvări frecvente ale legislativului pe viitor. 

Cu referire la recomandările Comisiei de la Veneţia, Sergiu Ostaf spune că Republica Moldova nu va proceda bine dacă va ignora sfaturile celor mai buni experţi europeni. „De facto, recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie să fie obligatorii pentru Republica Moldova, stat membru al Consiliului Europei”, a subliniat directorul CReDO. 

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), spune că problema modificării Constituţiei şi cea a alegerilor anticipate trebuie privite separat. Adoptarea unei noi legi supreme nu trebuie să scindeze societatea. Referindu-se la recomandările Comisiei de la Veneţia, Arcadie Barbăroşie a spus că „Republica Moldova nu stă pe butoaie cu petrol şi munţi de diamante”, încât să le neglijeze. „Dacă nu se va ţine cont de aceste recomandări, partenerii europeni se vor uita chiorâş la noi. Noi i-am invitat la Chişinău, le-am cerut opinia, astfel încât recomandările lor deja trebuie să fie obligatorii”, a spus Barbăroşie. 

Comisia de la Veneţia consemnează într-un aviz la o interpelare a Curţii Constituţionale că „în lumina circumstanţelor din Republica Moldova, Comisia de la Veneţia este de părere că reforma constituţională este necesară pentru a preveni repetarea blocajelor politice pe viitor. Dizolvările frecvente de parlament, care urmează una după alta la intervale de doar câteva luni, creează obstacole pentru negocieri politice, care sunt necesare pentru succesul reformei constituţionale”.

 

Info-Prim Neo