"Trimite o carte peste Prut", campanie on/offline



O amplă campanie de dotare a şcolilor rurale din Republica Moldova cu carte românească, cu genericul „Trimite o carte peste Prut”, a iniţiat Liga Studenţilor Basarabeni din România (LSBR).

„Astăzi majoritatea bibliotecilor din satele R. Moldova nu dispun de un număr suficient de cărţi în limba română cu grafie latină, păstrându-le pe cele editate înainte de 1989. Deşi în ultimii 20 de ani peste Prut s-au editat cărţi în română, criza economică permanentă şi sărăcia, lipsa fondurilor suficiente de la buget nu au permis înlocuirea cărţilor vechi cu unele noi. Aceeaşi stare de lucruri priveşte şi bibliotecile şcolilor din zonele rurale”, scrie Ana Sclifos, creatorul şi unul dintre administratorii grupului „Cartea ta contează!!!” (peste 680 de membri) de pe Facebook.

Angajându-se să asigure inventarierea, împachetarea şi transportul cărţilor, LSBR îi îndeamnă pe toţi românii care ar putea contribui la buna desfăşurare a proiectului să doneze cărţi, să promoveze campania şi să ajute la difuzarea cărţilor în R. Moldova. Sunt binevenite cărţi de literatură română şi universală, enciclopedii, atlasuri, cărţi şcolare, precum și literatură istorică etc.

Campania are ca beneficiari bibliotecile și şcolile din zona rurală, inclusiv din regiunea transnistreană.

În campania iniţiată de LSBR s-au implicat Ministerul Tineretului și Sportului din R. Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Asociația Istoricilor din Moldova, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociațiunea Culturală ASTRA, precum și persoane care nu reprezintă o asociație sau instituție, dar care și-au manifestat sprijinul față de campania „Trimite o carte peste Prut”.

Autor: Ion Uruşciuc 

Sursa: hotnews.md