Activitatea de voluntariat va fi reglementată de o lege specială



8763Guvernul a avizat proiectul Legii cu privire la voluntariat, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de un grup de deputaţi, printre care spicherul Mihai Ghimpu, prim-vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urechean, liderul fracţiunii democrate, Marian Lupu, şi preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Mihai Godea, transmite Info-Prim Neo.

Ministrul tineretului şi sportului, Ion Cebanu, a menţionat că proiectul îşi propune să promoveze implicarea activă a persoanelor de orice vârstă, dar în special a tinerilor, în activitatea de voluntariat, să consolideze şi să educe responsabilitatea civică a cetăţenilor.

Proiectul stabileşte principiile de participare la activitatea de voluntariat, raporturile voluntarilor cu instituţia gazdă, adică cu organizaţia care administrează activitatea de voluntariat. Astfel, dacă voluntarul este implicat mai mult de 20 ore pe lună în aceste activităţi, instituţia gazdă trebuie să încheie un contract cu acesta. În document sunt, de asemenea, stipulate drepturile şi responsabilităţile voluntarului, ale instituţiei gazdă, măsurile de stimulare a acestor două părţi şi politicile de susţinere din partea statului.

Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-urilor, a subliniat că în Moldova, care se confruntă cu atâtea probleme sociale, voluntariatul nu este suficient de dezvoltat, o cauză fiind lipsa cadrului juridic.

„Activitatea de voluntariat nu se remunerează, dar pentru a ajunge la beneficiar, voluntarilor trebuie să le fie asigurat transportul, masa - aceste aspecte trebuie să fie reglementate. Se întâmplă uneori că inspecţia muncii cere explicaţie instituţiilor beneficiare de ce nu remunerează persoanele respective dacă ele fac o anumită muncă pentru această instituţie. Statutul voluntarilor nu era clar. Situaţia se va schimba după adoptarea de către parlament a proiectului legii cu privire la voluntariat”, a apreciat Antoniţa Fonari.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor a menţionat ca fiind o reuşită a organizaţiilor neguvernamentale, care aşteaptă aprobarea acestei legi de patru ani, faptul că experienţa de voluntariat va fi luată în consideraţie la plasarea în câmpul muncii a tinerilor, că ei vor avea posibilitate să contracteze până la 5 credite educaţionale anual pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele şi deprinderile în vederea prestării voluntariatului.

Potrivit informaţiilor ONG-urilor, în Moldova sunt 12 mii de voluntari.

Info-Prim Neo