La Chișinău a fost lansată Rețeaua de Lideri Comunitari a Refugiaților Ucraineni din 12 regiuni ale Moldovei



Douăzeci de refugiați ucraineni din 12 regiuni ale Moldovei și-au dat întâlnire în perioada 16 -17 septembrie, 2023 la Chișinău pentru a iniția programul "Lider Comunitar" (Ukr: Лідер громади"). Această inițiativă a debutat printr-un atelier de formare pentru liderii comunității de refugiați și reprezintă un segment esențial al proiectului "Împuternicirea Comunitară a Refugiaților", realizat de către INVENTO în cadrul partneriatului strategic cu HIAS Moldova.

Membri ai Rețelei de Lideri comunitari în atelierul de lucru

Andrei Curăraru, specialistul HIAS Moldova în angajament și protecție comunitară, a subliniat necesitatea crucială de a integra perspectivele refugiaților în strategiile și acțiunile entităților guvernamentale, ONG-urilor naționale și organizațiilor internaționale în fața crizei umanitare. „Ne dorim ca vocea refugiaților să ajungă la persoanele care iau decizii și părerea lor să conteze pentru orice intervenție în folosul lor”.

 

Proiectul include lideri comunitari din:

Nord

Centru

Sud

Transnistria

Edineț

Chișinău

Cahul

Regiunea din stânga Nistrului (Tiraspol și Bender)

Sângerei

Călărași

Căușeni

 

 

Anenii Noi

Stefan Vodă

 

 

Hâncești

Taraclia

 

 

Rezina

   

 

Ana Indoitu, Directoarea INVENTO, a evidențiat necesitatea vitală de a construi o rețea de lideri la nivel local, având în vedere prezența refugiaților ucraineni în Moldova de peste un an. "Acest proiect vizează reducerea marginalizării și încurajarea integrării refugiaților ucraineni, promovând în același timp coeziunea socială", a declarat Ana Indoitu.

Participanții la eveniment au discutat provocările cu care se confruntă refugiații ucraineni și au primit informații privind protecția juridică și metode eficiente de advocacy. "Suntem cu toții diferiți, cu povești și experiențe de viață diferite, dar avem aceeași dorință -  de a ajuta  la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile noastre.", a remarcat Alina Titarenco, beneficiară a proiectului.

Andrei Curăraru - specialistul HIAS Moldova în angajament și protecție comunitară

Rețeaua nou-formată va efectua o analiză detaliată a necesităților refugiaților ucraineni și ale persoanelor vulnerabile din comunitățile-gazdă, conducând la elaborarea proiectelor comunitare pentru o mai bună integrare.

 

Proiectul "Împuternicirea Comunitară a Refugiaților" este realizat de INVENTO cu sprijinul inestimabil al Fundației HIAS din Republica Moldova. 

Poză comună

🔵 Despre HIAS: HIAS este un ONG evreiesc internațional care operează în 23 de țări. HIAS oferă servicii esențiale refugiaților și militează pentru drepturile lor. Inițiativele lor includ prevenirea violenței de gen, incluziunea economică, asistența juridică și suportul pentru sănătatea mintală.

 🔵 Despre INVENTO: Organizație non-profit dedicată justiției sociale și dezvoltării socio-econnomice în Moldova. Din 2011, organizația a desfășurat peste 35 de proiecte locale și naționale în domeniul dezvoltării comunitare, educației nonformale, connsolidarea justiției și împuternicirea economică a tinerilor și femeilor.

Articol adaugat de: Ana Indoitu