APL-ONG – parteneriat sigur pentru o bună guvernare




Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai organizaţiilor nonguvernamentale din toate localităţile raionului Ştefan Vodă au participat la 2 martie 2010 la un seminar raional cu genericul ,,ONG-APL-parteneriat durabil în procesul decisional”, seminar organizat de Organizaţia Teritorială Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova şi Consiliul Raional Ştefan Vodă în sala de şedinţe a Consiliului Raional, ora 9.00, în cadrul proiectului ,,Transparenţa şi participare-temelia unei bune guvernări”, proiect susţinut de Ambasada SUA.Scopul seminarului a fost stabilirea dialogului dintre autorităţile publice, cetăţeni şi societatea civilă, contribuire la sporirea gradului de implicare a societăţii civile în procesul decisional.

La lucrarile seminarurului au participat reprezentanţi ai Consiliului Raional Ştefan Vodă şi ONG-uri din toate localităţile raionului, mass-media.

Care sunt principiile implicării cetăţenilor şi societăţii civile în procesul decisional, de ce este importantă Legea Transparenţei pentru sectorul neguvernamental, care sunt etapele şi mecanismele de asigurare a transparenţei decisionale, cum se poate de imbunătăţit implicarea sectorului asociativ în procesul de consultare, elaborare şi adaptare a proiectelor de decizii, care constituie unul din elementele de bază a bunei guvernări- au fost cele mai principale probleme care au fost discutate pe parcursul seminarului.

Mesajul pe care am dorit să îl transmitem este că rolul cetăţenilor şi societăţii civile este foarte important pentru democraţia locală, iar primul pas pe care cetăţenii ar trebui sa îl facă pentru a deveni cu adevarat cetăţeni este să îşi cunoască drepturile şi ce au de făcut, cum pot schimba lucrurile fiind corect informaţi, avînd asigurat accesul la informaţie şi transparenţa decisionala, să nu fie indifirenţi fată de problemele ce-i înconjoară şi să participle activ în procesul de dezvoltare a comunităţii .

Astfel, în alocuţiunea sa, domnul Valeriu Beril, Presedintele Raionului, a menţionat că ONG-urile sînt acea verigă care trebuie să consilideze societatea. Totodată a mai precizat, ca bugetul de stat este limitat, deaceea pentru relansarea economică a raionului, o responsabilitate enorma cade pe umerii societăţii civile. Indiferent de marimea grantului, orice proiect este important, dacă cetatenii sunt activi şi participativi în soluţionarea problemelor stringente ale comunităţii.

În continuare, Tatiana Marin, preşedintele OT Ştefan Vodă a MEM, a informat participanţii despre transparenţă ca indiciu al gradului de cultura şi de democratizare a societăţii şi principiile implicării cetăţenilor şi ONG- urilor în procesul decizional. Preşedinţii de ONG-uri au fost indemnaţi să se manifeste activ în procesul decizional, să vină la Consiliile săteşti cu propuneri concrete care să demonstreaze utilitatea şi necesitatea apobării proiectelor de decizii.

Aurica Cebotari, consilier, a sensibilizat invitaţii despre paşii concreţi care se fac la nivel de Consiliul oraşănesc Ştefan Vodă în domeniul implementării Legii nr.239-XVI din 13.11.2008 privind transparenţa în procesul decizional. În discurs sa menţionat că ONG-urile sînt comparate cu nişte ferestre, care ar trebuie să fie cît mai multe acolo, unde are loc procesul de luare a deciziilor, deoarece absenţa consultărilor face ca deciziile sa fie frecvent modificate sau înlocuite, ceea ce nu ofera siguranţă necesară cadrului legal. Prin decizia Consiliului orăşenesc nr.2/8 din 25 februarie 2010 a fost aprobat Regulamentul cu privire la asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor publice locale ale or. Ştefan Vodă, care în consecinţă va spori gradul de creştere a accesibilităţii la informaţiile cu caracter public de interes comunitar şi consolidarea raporturilor stabilite între APL şi cetăţeni.

Alina Munteanu, seful Secţiei Administraţie Publică a Consiliului Raional a informat publicul din sală cu modelele de implicare a cetăţenilor şi organizaţiilor acestora în prcesul de elaborare şi adoptare a deciziilor. Participanţii şi-au expus poziţia la imbunatăţirea funcţionării mecanismelor de implicare a societăţii civile în procesul de elaborare şi luare a deciziilor.

În dezbateri, fiecare preşedinte de ONG a relatat despre succesele şi insuccesele pe care le întimpina în procesul de activitate.
Astfel, Iurie Cheptănari presedintele ONG ,,Familie sănătoasa” a venit cu o rugăminte către preşedintele raionului de a ieşi cu o propunere la conducerea băncilor din republica ca în perioada cînd ONG-ul nu beneficiază de nici un proiect să fie scutiţi de taxa pentru intreţinerea contului bancar, deoarece se achită din propriul buzunar, iar la sat nu prea sunt locuri de muncă şi deaceia este imposibilă activitatea organizaţiei neguvernamentale.
Doamna Natalia Caraion, preşedintele ONG ,,Generaţia-Pro” Olăneşti a propus ca în fiecare primarie să fie angajată o persoană care să se ocupe de acordarea informaţiei şi proiectelor de decizii cetăţenilor, atragerea investiţilor pentru soluţionarea problemelor comunitarea şi monitorizarea împreună cu societatea civilă a implementării lor.

Este important faptul, ca domnul Beril a ascultat cu atenţie fiecare participant şi s-a interesat care este conlucrarea cu autoritatile publice locale. El a afirmat cu toată certitudinea că va susţine orice intenţie de proiect şi că va atenţiona primăriile localităţilor despre importanţa conlucrării cu ONG-ul din localitatea sa. Totodata a menţionat că este o prerogativă a fiecarui preşedinte de ONG de a atrage tinerii din localitate să participle activ în identificarea problemelor comunitare, să-i cointereseze în procesul decisional şi elaborarea proiectelor, prin care vor fi alături de săteni în activităţile de prosperare a satului natal.

În încheiere Tatiana Marin, a prezentat organizaţiile donatoare ce oferă programe de granturi pe parcursul anului 2010 şi a înmînat fiecarui participant setul cu materiale necesare.

Aurelia Cibotari,
consilier în Consiliul orăşenesc Ştefan Vodă.



Posted: 2010-03-11 01:21:16

MEM Stefan Voda