Poziţia Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte cu privire la proiectul de modificare a Codului Electoral



Poziţia Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte cu privire la proiectul de modificare a Codului Electoral

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a luat act de proiectul de lege pentru perfecţionarea cadrului legislativ electoral depus în Parlament la 26.02.2010 şi salută intenţia autorităţilor de a modifica/îmbunătăţi Codul Electoral astfel încât dezideratul alegerilor libere şi corecte să devină unul realizabil în Republica Moldova. Totodată, pornind de la experienţa, constatările şi recomandările formulate pe parcursul campaniilor electorale din 2009, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte informează publicul, societatea civilă despre dialogul stabilit cu autorităţile responsabile, implicit şi cu Comisia parlamentară specială pentru perfecţionarea cadrului legislativ electoral şi cu echipa de experţi care au lucrat asupra proiectului de lege, întru promovarea unui cadru legal care să stimuleze realizarea alegerilor libere şi corecte.

Astfel, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a reuşit în perioada de pregătire a acestui proiect de lege să promoveze un şir de propuneri, recomandări şi amendamente menite să asigure votarea peste hotare, îmbunătăţirea listelor electorale, reflectarea echidistantă şi imparţială a alegerilor în mass-media, realizarea eficientă a activităţilor de educaţie electorală etc. Coaliţia apreciază atenţia acordată de către autorii proiectului de lege propunerilor şi amendamentelor propuse de către noi, mare parte dintre acestea fiind preluate în actualul proiect de lege. În aceeaşi ordine de idei, apreciem expunerea acestui proiect de lege de către Comisia parlamentară specială pentru perfecţionarea cadrului legislativ electoral pentru dezbatere publică şi consultări într-un cadru mai larg al societăţii civile.

În acest sens, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte insistă asupra necesităţii de a examina cu atenţie şi de a introduce modificările de rigoare într-un şir de articole din prezentul proiect de modificare a Codului Electoral, în special cu referinţă la prevederile care au ca obiect de reglementare rolul observatorilor în cadrul alegerilor, desfăşurarea agitaţiei electorale, stabilirea timpilor de antenă pentru concurenţii electorali şi activitatea mass-media publice în campaniile electorale, desfăşurarea activităţilor de educaţie electorală etc. Astfel, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a transmis la 9 martie 2010 în adresa Comisiei parlamentare speciale pentru perfecţionarea cadrului legislativ electoral, a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi a Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media o scrisoare prin care a prezentat poziţia sa faţă de acest proiect de modificare a Codului Electoral, precum şi o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea în cadrul acestui proiect de lege a aspectelor menţionate mai sus. De asemenea, Coaliţia va  participa activ la discutarea acestui proiect de lege în cadrul dezbaterilor publice care vor avea loc.

 

Nicolae Panfil,

Secretar Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte

 

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop să contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi democratice în Republica Moldova şi continuă activităţile de promovare a unor alegeri libere şi corecte demarate de Coaliţia 2005, 2007 şi 2009. La moment Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte întruneşte peste 70 de organizaţii neguvernamentale.

str. Bucureşti, nr. 83, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel: (+373 22) 23 39 47; Fax: (+373 22) 23 39 48;

info@alegeliber.md; www.alegeliber.md