Femeie, fii bărbat!



roy Gh ChistolMotto:

Când vorbesc cu mama mea mai mult de cinci minute, neapărat aud: “Să-i dea Dumnezeu sănătate celui care a inventat “Pampers”, că deştept o fi fiind!!!”

Ei, iată că am o zi când mă gândesc cu recunoştinţă la cei care au inventat scutecele de unică folosinţă pentru pici, la cei care produc contraceptive, absorbante, cosmetice şi detergenţi, maşini de spălat, pastile pentru migrene şi crampe. Mă bucur că trăiesc într-o ţară în care femeile pot naşte asistate de soţ, mamă, prietenă, sau …măcar de medic. 

Azi mă gândesc că femeilor precum Clara Zetkin, Aleksandra Kollontai, Hillary Clinton etc. le datorăm dreptul la vot, salarii egale cu ale bărbaţilor, drepturi reproductive, lecţii de demnitate şi înţelepciune feminină.

Sunt de-o seamă cu Ziua Internaţională a Femeilor care a fost decretată de Naţiunile Unite în 1975. Dacă stau şi mă gândesc, ăsta e norocul pe care nu l-am conştientizat până acum , tocmai pentru că mereu am avut drepturi pentru care au luptat milioane de femei înaintea mea. M-am născut suficient de târziu ca până la mine drepturile femeilor să fie drepturile omului chiar şi în R. Moldova.  

Am cunoscut femei arabe, indience, turcoaice, negrese, şi ascultându-le istoriile m-am gândit că în satele uitate de lume din Moldova femeile au parcă mai multe şanse la fericire decât în multe alte părţi. Sunt OK cu ţara în care m-am născut, de aici pot pleca oriunde, aici pot obţine orice.

Ziceam odată că “ar mai fi să trăiesc ceva ce face o femeie să se simtă femeie. De exemplu sa-mi dădăcesc nepoţii, glumesc desigur, ştiu că Dumnezeu le-a rânduit pe toate la locul şi timpul potrivit. Atât timp cât am condiţii să fac baie când vreau, să îmbrac haine comode şi să-mi permit ceva gustos, cât mă întorc mulţumită de la muncă, cât mă bucur de copii, părinţi şi prieteni sănătoşi, primesc flori de la soţul meu şi facem dragoste când ne dorim – sunt împlinită”.

Numai că, uneori, mă rod imagini din satele noastre, discuţii cu femei pe care nu o să le mai văd, poate, niciodată. Şi parcă se rupe ceva din mine şi parcă nu sunt la fel de împlinită că azi mii de copii ai ţării mele nu şi-au putut îmbrăţişa mamele. Care comunicare în familie, care mici secrete despre surprize, care orgasme prelungi cu partenerul şi dildo-uri ascunse pentru nopţi singure şi întunecate în sertarul cu lenjerie fină? Care sărbătoare când tu, femeie, eşti în Italia, Spania, Portugalia, Rusia sau unde te-o mai fi dus deznădejdea?

Măi femeie, fii bărbat şi întoarce cojocul pe dos – fă revoluţia în ţara ta măcar la o sută de ani după ce femeile au făcut-o în alte părţi! Femeie, fii lângă copii tăi şi la casa ta, asta au făcut străbunele tale cât bărbaţii erau duşi la vânătoare sau la plug. De ce în Moldova majoritatea părinţilor plecaţi sunt mame, femeie?! De ce găteşti, speli şi cureţi mai mult decât bărbatul tău dacă câştigaţi egal, femeie?! De ce eşti de obicei, femeia din spatele unui mare bărbat şi nici Primă Doamnă nu ştii să fii cu toată puterea garderobei şi a gesturilor de caritate? Unde eşti în politică, unde eşti în business, în ce cameră din casa ta te afli în cea mai mare parte a timpului tău, femeie? Ce carte, ce spectacol te-a fascinat în anul acesta, femeie? De câte ori ai primit flori în intervalul 8 martie 2009 – 8 martie 2010? Ştii să treci fără căderi (nervoase) peste un adulter al parenerului sau să pleci fără să întorci capul dintr-un mediu violent, femeie? Ştii că este minunat să te căsătoreşti virgină, dar nici una din stările astea nu garantează fericirea, femeie?

Cine eşti tu, femeie care citeşti, cum te simţi în faţa acestor semne de întrebare? Culegi roadele revoluţiilor anterioare, planifici o revoluţie în viaţa ta tersonală, vei fi lidera unei revoluţii într-un domeniu important din ţara ta sau din lume? Oricine eşti, tu cea sau cel care ai ajuns la final, am vrut să-ţi amintesc că 8 martie este o zi în care bărbaţii au pierdut teren în multe ţări ale lumii, iar milioane de surate ale noastre nu gătesc, spală şi fac sex când vor bărbaţii numai pentru că aşa au făcut toate străbunele lor.

P.S. Acesta nu este un text anti-bărbaţi, acesta este un text pro-femei!

P.S. 2. Cei mai mulţi prieteni ai mei sunt bărbaţi şi nu am pică pe genul masculin, dar cu cât mai împlinită mă simt ca femeie, cu atât mă simt mai responsabilă pentru …solidaritatea feminină.

Floarea din foto este de la Gheorghe Chistol ;) pentru voi.


Blog | Senin