Despre ”Imperativele Guvernării Economice” cu Ministrul Economiei



La cea de-a noua şedinţă a CDE-ului, care a avut loc la data de 27 februarie, l-am avut în calitate de invitat special pe dnul Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei Republicii Moldova. La întîlnire ne-a onorat cu prezența sa și domnul Gr. Belostecinic, rector al ASEM.

Cum a fost menţionat în articolul precedent, dedicat acestei şedinţe, toţi am rămas uimiţi de sinceritatea dnului ministru. Chiar dacă a făcut ingineria, și nu economia, aceasta îl ajută foarte mult în deciziile pe care le ia. Aşa că mulţi dintre noi s-au pus pe gînduri: deci, nu e numaidecît să ai studii superioare în economie ca să devii un bun economist, ba chiar și economistul de frunte a țării.

Deja a devenit o tradiţie ca unul dintre membri să pregătească o prezentare. De data aceasta, prezentarea lui Vadim Codreanu, student la ASEM, a fost apreciată de dnul Lazăr şi a reprezentat ghidul următoarelor discuţii. Din discursul dnului ministru, mulţi dintre noi, chiar dacă n-au reuşit să pună întrebări, au găsit răspunsuri la majoritatea care îi frământau.

Dumnealui a accentuat paradoxul că în guvernul comunist poziția sa era destul de liberală, iar în actualul guvern, este cel mai social-democrat. Dnul Valeriu ne-a anunţat că provocarea cea mai mare rămâne în crearea și implementarea unui alt model de dezvoltare economică, deoarece niciodată nu am avut unul, ci doar se testau careva modele care s-au dovedit nişte cercuri vicioase şi care la un moment dat au exploadat: „Slavă Domnului, că a venit criza”, întrucât „se topeşte zăpada şi apar nu doar ghioceii, dar şi toată murdăria”.

Modelul nou trebuie să se focuseze pe investiţii. Din păcate, piaţa noastră nu este interesantă pentru investitori. „Comerţul e întotdeauna politică”, de aceea un cadru fiscal aparent bun nu e suficient pentru atragerea investiţiilor, e nevoie de relaţii diplomatice bune cu statele care prezină interes pentru noi, trebuie să fie credibilitate, previzibilitate, stabilitate în politica fiscală. De asemenea e important a porni „motoarele sectoarelor cu potenţial”, deşi cele de vinificaţie nu se ştie când şi dacă vor ieşi din comă.

Dnul Valeriu consideră că din start e greşită pista “restabilirea economică”. De aceea s-a pierdut mult timp şi resurse pentru un model rupt de realitate. Ministrul cunoaşte „bucătăria dinăuntru”, de aceea consideră că cea mai bună soluţie e de a scoate toate barierele, pentru a vedea cum merge „apa”, deoarece nu e eficient să „lupţi împotriva firescului”.

Dumnealui a recunoascut că RM nu poate fi campion nici regional, dar poate avea doar o economie de nişă, întrucât „Nu suntem originali, nu producem nimic original”.

În 2009 am avut creştere economică de -8,3 %, am avut stagflaţie, cel mai rău lucru care se poate întâmpla unei economii. „Mă bucur mult că am intrat în inflaţie”, întrucât „suntem pe fundul gropii, de aceea nu mai avem unde cădea”. Trebuie să se scoată barierele, constrângerile, să se acceseze finanţarea, deja s-au pierdut două proiecte de la Banca Europenă şi cea Mondială, din cauza corupţiei. Dumnealui ne-a atras atenţia că „vom ieşi foarte greu din criză”, mai ales că suntem pe „trend de inflaţie”.

Guvernarea care a venit poate fi considerată una de jertfă, deoarece are parte de multe nopţi nedormite, nervi sau plecări. S-au acumulat multe „toxine”, întrucât nu s-au făcut reforme. Sistemul energetic este practic falit. Dumnealor au de ales, sau ca şi guvernarea precedentă vor amâna problemele şi vor promova o „politică populistă ieftină”, sau să-şi „asume riscul politic” şi să stopeze datoriile pe viitor, întrucât au simţul realităţii.

Deciziile nepopulare ale actualului guvern se bazează pe logica economică simplă, spre exemplu că tarifele trebuie mereu să acopere costurile. Îşi propun să promoveze o „politică socială justă şi corectă”. Acum au sarcina de a restructura datoriile de miliarde pe care le-au moştenit, dar cea mai mare problemă „nu e cât datorezi, dar că nu ai de unde împrumuta”.

De fapt, dnul Lazăr nu cunoaşte „niciun sector în RM care nu necesită structurare”. De aceea este nevoie ca să se împrumute ca stat şi să facă infuzie de lichidităţi care se vor oferi pentru termenul de 5 ani. Asta va stimula „concurenţa sănătoasă”, întrucât businessmanii vor fi „nevoiţi să-şi schimbe apetiturile şi să se restructureze”. De asemenea se prevede direcţionarea a circa 6 mln $  în serviciile de consultanţă a acestor ramuri, dintre care 50 % din cheltuieli vor fi acoperite de stat. Referitor la subvenţiile în agricultură, dnul ministru a accentuat ideea că ele trebuie oferite doar celor performanţi, deoarece dacă sunt oferite uniform, se obţine efectul invers.

La întrebarea mea „Care ar putea deveni avantajul competitiv al RM?”, dnul Valeriu a răspuns că „pot să apară acolo unde mai puţin te aştepţi, produse şi servicii foarte interesante care ar avea succes”. Dumnealui a menţionat că trebuie să se rezolve problema infrastructurii, întrucât este una prioritară. De asemenea, am aflat că este de părerea că cota zero la „profitul reinvestit” e o „mare prostie”. „Suntem într-o zonă interpretabilă a legilor”, de aceea nu vrem „să călcăm pe aceeaşi greblă”.

Ne bucurăm mult că dnul Valeriu Lazăr a acceptat invitaţia de a fi facilitatorul şedinţei noastre şi că a deschis atât de multe paranteze, dedicându-ne două ore şi jumătate din timpul său preţios.

 

P.S. Pentru a face cunoștință cu activitatea CDE, vizitați:

http://clubeconomic.wordpress.com/